Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


I krig med sig selv

Sadie Kajtazaj fra Middelfart har fået diagnosen PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) som følge af voldsomme krigsoplevelser i ex-Jugoslavien. Gennem flere år har hun været i behandling på Psykiatrisk Afdeling Middelfart og RCT Fyn (nu Afdeling for Traume- og Torturoverlevere).

Filmen er en indlevende detektivisk fortælling rundt om Sadie - brikker til et puslespil, der aldrig helt går op, men som giver seeren et unikt indblik i, hvad det vil sige at have PTSD.

"Du må ikke slippe min hånd, mor"
Sadies fortælling vender hele tiden tilbage til den dag i 1998, hvor en serbisk milits river hendes fireårige søn ud af armene på hende. Hun havde lovet sønnen, at hun aldrig ville slippe hans hånd. Det løfte kunne hun ikke holde, og den dag i dag er hun stadig plaget af en fortærende skyldfølelse.

Fange i "Det triste hus"
Den serbiske milits tager Sadie til fange. Under trusler om tortur og overgreb på børnene forsøger de at fremtvinge oplysninger om Sadies mand, der er involveret i guerillabevægelsen. Sadie fortæller brudstykker om tiden i det, hun kalder "Det triste hus", men hun formår stadig ikke at sætte ord på de forfærdelige oplevelser.

Selv den stærkeste er sjældent stærk nok
Det lykkes Sadie at flygte til Danmark, hvor livet dog ikke bliver lettere. Hun er ødelagt fysisk og psykisk, kan ikke tage sig af sine børn og lever med konstant angst for sine omgivelser.

I næsten tre år er hun i behandling på Psykiatrisk Afdeling Middelfart og derefter på RCT Fyn i Odense (nu Afdeling for Traume- og Torturoverlevere). Behandlingen er en succes. Da hun begynder behandlingen, kan hun ikke overskue almindelige hverdagsting som at lave en kop te til sine børn. Men behandlingen hjælper så meget, at hun i 2008 begynder på en videregående uddannelse i økonomi på IBA i Kolding. Traumerne bliver dog ved med at vende tilbage, og Sadie lider stadig af PTSD.

Kampen mod traumerne
Filmen skildrer Sadies historie dels gennem interviews med Sadie og dels gennem scener mellem hende og de behandlere, der har hjulpet hende i kampen mod traumerne. Sygeplejersken, som var sammen med hende hver dag i næsten tre år på den psykiatriske afdeling. Psykologen, der som den første fik hende til at tale om sin fortid. Fysioterapeuten, som efter hver session skal løse op for den krop, der er spændt som en flitsbue på grund af psykiske traumer.

Fakta om flygtninge og PTSD
Mere end 30.000 flygtninge i Danmark lever med traumer efter krigshandlinger, flugt og tortur. Som følge af voldsomme og traumatiserende oplevelser i hjemlandet får mange flygtninge diagnosen PTSD. Sygdommen rammer ikke bare flygtninge, men også soldater, voldsofre og andre, der har været udsat for traumatiske hændelser.yderligere oplysninger fås hos:
  • Kommunikationskonsulent Rikke Straarup, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere. Direkte tlf: 7642 0329. Mail: rikke.straarup@psyk.regionsyddanmark.dk


Tilknyttede filer

Siden er sidst opdateret 27-8-2012
ICMSPsykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring