

|
|||
- Hvor skal vi banke på? Tilbuddene til veteraner er ikke ens, og det er svært at gennemskue, hvor man skal gå hen. Nogle går så måske hjem – andre går ud i skoven og gemmer sig.
Godt 150 fagfolk var mødt frem til konferencen i Kolding om veteraner med PTSD. Konferencen den 23. april 2014 var arrangeret af Psykiatrien i Region Syddanmark. Tekst og foto: Hanne Kopp
Til en konference i Kolding om veteraner med PTSD – Posttraumatisk Stress Disorder – var mere end 150 fagfolk mødt op for at høre om den seneste internationale viden om behandling af soldater, der har været i krig og vendt hjem med ar på sjælen.
Ordene ovenfor er en veterans, som under dagens paneldebat rejste sig op og gjorde opmærksom på behovet for koordinering af indsatsen. Der findes viden og forskning, men den bruges forskelligt. I nogle sammenhænge kan der også være brug for, at systemerne arbejder bedre sammen, så veteranerne ikke tabes på gulvet.
Ildsjæle og høj intensitet
Men det stod også helt klart, at mange ildsjæle står klar til at hjælpe. Konferencen var bredt repræsenteret – med folk fra regioner, kommuner, privatpraktiserende psykologer, Forsvaret, Søværnet, Blå Kors, veteraner og pårørende m.m.
- Det har været helt fantastisk at mærke den høje intensitet i salen hele dagen i gennem. Vi vil det alle rigtig godt, og vi brænder for sagen. Vi er forskellige – ja – og der er nok heller ikke én løsning, men det er vigtigt, at vi fortsætter initiativet, sørger for at koordinere undervejs og få taget de bedste erfaringer med os, sagde sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov afslutningsvist.
Han nævnte i den sammenhæng en arbejdsgruppe, der fremadrettet skal koordinere og skabe fælles nationale aktiviteter indenfor området.
Video med en krigsveteran, der fik hjælp med ”prolonged exposure therapy” ved bl.a. at blive konfronteret med nogle af de traumer og oplevelser, som han havde gjort alt for ikke at tænke på, men netop at fortrænge. Men ved at genopleve episoderne igen og igen gennem terapi, assisteret af fagfolk, kan traumerne netop bearbejdes. Manden tør i dag igen forlade sit hjem.
Under dagen var der foredrag fra udlandet, workshops med erfaringer fra de forskellige regioner og forsvaret, og endelig paneldebat, hvor alle havde mulighed for at komme til orde.
Journalist Steffen Kretz var ordstyrer for dagen. Til højre for ham sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark.
Se interview med deltagere - hvad fik de ud af dagen og hvad bør der være fokus på fremover?
Assistant professor, ph.d. Carmen Mclean var taget helt til Kolding fra University of Pennsylvania i USA for at fortælle om erfaringerne med ”prolonged exposure therapy”.
Velkomst ved psykiatri- og socialudvalgsformand Thies Mathiasen (DF): Som vores verden ser ud i dag, er der desværre ikke noget, der tyder på, at behovet for udredning og behandling af vores veteraner forsvinder. Derfor er jeg glad for, at Psykiatrien i Region Syddanmark har taget initiativ til denne her konference. Vi vil gerne invitere til endnu tættere samarbejde og videndeling – og sætte fokus på mere forskning på området, sagde Thies Mathiasen.
Carmen Mclean - prolonged exposure therapy
Søren Andersen - Veterancentret
Henrik Steen Andersen - Region Hovedstaden
Bo Søndergaard Jensen - En case
Gottlieb og Søndergaard - Region Midt
Lone Gravgaard Hvilsom - Gruppe fysioterapi
Martin Hirtius - En krigsveterans erfaringer
Lotte Joyce Bitsch - Mentaliseringsbaseret behandling
Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring