Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilFebruar 2018pilForsat fokus på samarbejde om hjælp til danske krigsveteraner

Forsat fokus på samarbejde om hjælp til danske krigsveteraner

Den 5. februar 2018 mødtes ledere fra landets specialiserede behandlingstilbud til krigsveteraner med en PTSD-diagnose i Middelfart for at udveksle erfaringer.

Der er gennem de seneste år etableret samarbejde både med andre behandlingssteder og med kommunerne, der i stigende grad har intensiveret indsatsen for veteraner med PTSD. Og der er gennem årene oparbejdet en unik viden og faglighed på området.

- Siden opstarten er en række nye behandlingsmetoder taget i brug. Metoder, som der er høj evidens for, og som vi og patienterne oplever god effekt af. I den forbindelse har vi nydt godt af viden høstet andre steder i landet.

Så vi er rigtig glade for samarbejdet med de andre højtspecialiserede tilbud, med Veterancentret og veteranhjemmene, siger Ole Ryttov, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Erfaringer peger på at, at hele familien kan være ramt, når enten mor eller far har PTSD, og derfor afprøver Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Region Syddanmark (ATT) forskellige indgangsvinkler til, hvordan sundhedsvæsnet kan yde en bedre behandling til målgruppen.

- I vores egen region har vi i samarbejde med Red Barnet etableret en oplevelsesklub for veteranfamilier i Fredericia, hvor kommunen også deltager. Den slags erfaringer er vigtige at dele med andre, så viden og erfaringer bliver brugt i størst mulig omfang, siger Ole Ryttov.

Hos ATT er ansættelsen af en veterankonsulent med brugerbaggrund også med til at fastholde veteraner i behandling. Veterankonsulenten har flere udsendelser med det danske forsvar, en PTSD diagnose og et gennemført behandlingsforløb med sig som sine kernekompetencer.

De personlige erfaringer er med til at opbygge den nødvendige tillid i et behandlingsforløb, når det kniber med motivationen for andre veteraner.

Fokus på mødet 5. februar var udover samarbejde, den igangværende behandling ved de tre højt specialiserede behandlingstilbud i Danmark. Herunder var også nye behandlingstiltag som fx flerfamiliebehandling og systematisk indsamling af viden sat på dagsordenen. 

- Der er stor værdi i det tætte samarbejde. Og det styrker sammenhængen i indsatsen for veteranerne og en ensartet behandling af høj kvalitet, siger Ulla Wernberg-Møller, leder af ATT i Region Syddanmark.

FAKTA - hvad er PTSD?
De fleste mennesker får en akut stress-reaktion, hvis de bliver udsat for en voldsom begivenhed. I nogle tilfælde fortsætter stress-reaktionen og udvikler sig til en kronisk lidelse – PTSD – som påvirker alle aspekter i livet, og som kræver behandling.

Forsvaret har tidligere undersøgt 610 soldater, der var udsendt til Afghanistan 2009-10.

Undersøgelsen viste at:

  •   knap én ud af ti efter 2 ½ år havde et højt niveau af PTSD-symptomer.
  •   flere oplever, at PTSD-symptomer først opstår senere end syv måneder efter hjemkomst.
  •   omkring tre ud af fire soldater havde ingen eller få PTSD-symptomer, før de blev udsendt og 2 ½ år efter.

Kilde: http://veteran.forsvaret.dk

Yderligere oplysninger:
Ulla Wernberg-Møller: 2913 1617
Ole Ryttov: 9944 4803
Siden er sidst opdateret 7-2-2018Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring