Vidensbank
Vi guider dig til videre til viden om det at være pårørende.
Her på siden har vi samlet en række podcast-afsnit der handler om det at være pårørende.
Du kan desuden finde forslag til bøger, der kan bruges til børn, der er pårørende til psykisk sygdom.
Siden vil løbende blive udbygget.
Lyt til podcast om at være pårørende
Podcasten ”Lad os tale om psykisk sygdom” er lavet i et samarbejde mellem fagpersoner og brugere af psykiatrien. Bag podcasten står PsykInfo Region Sjælland og PsykInfo Region Syddanmark.
Podcasten kan høres på Podbean og kan også findes på Spotify, Google Podcasts eller Apple Podcasts:
Der er link til de forskellige pårørende-afsnit herunder.
Podcast om pårørende
"Det er aldrig en som pårørende, der bliver husket," fortæller Christian, der af flere omgange har været pårørende til personer i familien med psykisk sygdom. Julie på 15 år fortæller også om, hvordan det er at være pårørende til en mor, der har borderline. I første del af dette afsnit taler Nicolas Hansen med Christian og Julie om, hvilke udfordringer der kan være som pårørende. Hvad er mest lærerigt? Hvilke frustrationer medfølger? I anden del fortæller PsykInfo-konsulent Hanne Bro om, hvad det har af betydning for børn og unges mentale tilstand, familiære relationer og sociale liv, når man vokser op som pårørende.
Til efteråret er det 10 år siden, at Linda Louise blev pårørende til sin ene søn, der fik diagnosen skizoaffektiv lidelse. Halvandet år efter blev tvillingebroren diagnosticeret med paranoid skizofreni. I dette afsnit fortæller Linda Louise om, hvordan tiden som pårørende har været fuld af udfordringer og søvnløse nætter, men samtidig formået at holde hovedet højt og modet oppe. I dette andet (ud af tre) afsnit om skizofreni fortælles der fra den pårørendes vinkel.
"Hvis du spurgte mig, så havde jeg en fin barndom. Det har altid været mit billede, fordi jeg har undertrykt alt det ubehagelige, der er sket, så det har bare sat sig som mønstre i min krop," fortæller 34-årige Karin Mikkelsen. Som 4-årig blev Karin Mikkelsen med sin lillebror sendt på børnehjem, fordi deres mor var psykisk syg. Karin fortæller i dette afsnit om, hvordan livet som pårørende til en mor med paranoid skizofreni har været – og hvordan situationen i dag ser ud 30 år senere.
At være pårørende til et menneske med psykisk sygdom kan være forbundet med både afmagt og frustrationer. Som pårørende kan du være en støtte for den, der er i behandling, men du kan også opleve at stå i svære situationer, hvor du kan have brug for at tale med andre, der også har oplevet at være pårørende. I dette podcastafsnit møder du Laila og Malene, der begge er pårørendepeer-medarbejdere i Psykiatrien Region Sjælland og tilbyder samtaler til voksne pårørende i Psykiatrien, der har brug for at tale med en uvildig ligesindet, der selv kender til livet som pårørende.
Hvad gør man som forældre, når barnet rammes af psykisk sygdom, mavepinen ikke blot er mavepine og skolefraværet bliver større? I dette afsnit fortæller Dorthe og Ole om datteren Kathrines sygdomsforløb, og om de svære udfordringer de stødte på undervejs i processen til at bedre liv for Kathrine.
"Det er et voldsomt ansvar at have som teenager. Jeg plejer at sige, at jeg er blevet voksen hurtigt," fortæller Christina, som skulle sidde klar ved telefonen i tilfælde af, at storesøsteren Camilla fik det dårligt og måske havde gjort selvskade.
I dette afsnit fortæller både Christina og Camilla om, hvordan de husker de værste perioder. De taler også om, hvordan det har knyttet dem sammen på en helt særlig måde, og hvordan de altid vil gøre alt for hinanden.
Afsnittet er en opfølgning på afsnit 14: Da Camilla fik borderline – et forløb der ramte hele familien.
Bøger til børn, unge og voksne om det at være pårørende som barn
En børnebog til og om børn med forældre, der er ramt af psykisk sygdom. Bogen kan sagtens læses som et almindeligt eventyr om følelseshåndtering. For børn i alderen 5-10 år og deres forældre.
FADL's Forlag, 2021
Forfatter: Nikolaj Quaade (læge med speciale i børne- og ungdomspsykiatri).
I bogen oplever Tulle sin mors kampe som sindslidende – hvor mors hoved er fyldt af sommerhav og solskin – og skifter til et frådende hav af mørke og farer. Men mor kommer ud af de mørke tanker igen – og så er det kun Tulle, der er i mors hoved.
Bogen skal læses for børn – af voksne.
Socialt Udviklingscenter SUS, 2008
Forfattere: Gro Dahle og Iben Sandemose (illustrationer)
Bogen handler om, hvordan man taler med børn om at deres forældre har en psykisk sygdom, og den henvender sig til alle, der er i berøring med de sårbare børn.
Hans Reitzel, 2014
Forfatter: Karen Glistrup
Hvad er der i vejen? handler om, hvad det vil sige at have en sindslidelse. Hæftet giver svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, som børn og unge har, når deres mor eller far har en sindslidelse.
Hæftet henvender sig til større børn og unge, det kan også læses sammen med en forælder eller en anden voksen.
Socialt Udviklingscenter SUS, 2007
Forfattere: Tytti Solantaus og Antonia Ringbom (illustrationer)
Pjece til forældre med sindslidelse.
Socialt Udviklingscenter SUS, 2005
Forfattere: Tytti Solantaus og Antonia Ringbom (illustrationer)
Børnebog om at have en mor med en psykisk sygdom.
Forfatteren er selv mor og har en sindslidelse. Med bogen ønsker hun at skabe forståelse og inspirere til samtaler med børn om, hvordan det er at have en psykisk sygdom.
Socialt Udviklingscenter SUS, 2007
Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann
Samtalebog med fakta og gode råd til børn, der har en mor eller far med bipolar lidelse.
Sind Pårørenderådgivning, 2021
Forfattere: Ann-Dorthe Ellegaard Petersen; Mads Trier-Blom
Hæftet handler om, hvordan der kan se ud på en psykiatrisk afdeling, og hvordan mor bliver passet, mens hun er syg. Det handler også om, hvordan Rosa bliver passet, mens mor ikke er hjemme.
Tegningerne giver anledning til spørgsmål om medicin og andet, når mor eller far har en sindslidelse.
Socialt Udviklingscenter SUS, 2007
Forfattere: Mala Moszkowicz m.fl.
Tavshed om svære emner er at svigte de børn, der tumler med dem. Både forældre, familiemedlemmer og fagprofessionelle kan bruge denne bog til at tage hul på en dialog om blandt andet psykisk sygdom, angst og depression.
Dafolo, 2022
Forfatter: Karen Glistrup
Beskrivelse af hvad psykisk sygdom er, og om hvordan voksne kan opføre sig, når de har en psykisk sygdom. Målrettet børn mellem 7-12 år
Psykiatrifonden, 2018