Skip til primært indhold

Behandling med Champix (varenicilin) sættes på pause

Som led i en kvalitetskontrol har Pfizer fundet en forhøjet mængde af N-nitroso-vareniclin (afledt af varenicilin) i nogle partier af Champix. Der er tale om forhøjede værdier ift. Pfizers grænseværdi for indholdet, som tager udgangspunkt i daglig eksponering af stoffet over 70 år. Der er ikke fundet forhøjede værdier i de batches, som er distribueret til Danmark.

Nitrosaminer kan som stofgruppe øge risikoen for kræft, hvis man udsættes for det i større mængder i længere tid. Nitrosaminer er også tilstede i meget små mængder i bl.a. madvarer (fx grillet kød, mælkeprodukter) og i vand.

Pfizer skriver at det anbefales at undlade at opstarte nye patienter, mens undersøgelse og vurdering af data pågår hos de europæiske lægemiddelmyndigheder (EMA). Pfizer har som en sikkerhedsforanstaltning, stoppet distributionen af Champix til Danmark.

De tilgængelige data indikerer dog ikke umiddelbart, at der er risiko for at anvende præparatet i Danmark, og fordelene hos de patienter som benytter Champix i behandlingsperioden (12-24 uger) opvejer den potentielle risiko fra midlertidig påvirkning af N-nitroso-vareniclin. Øvrige parametre af sikkerhedsprofilen for Champix er veletablerede.

Patienter som er i behandling med Champix bør tale med læge forud for evt. seponering, da øget irritabilitet, rygetrang, depression og søvnløshed er seponeringssymptomer, som ses hos ca. 3% af patienterne.

Champix er aktuelt i restordre med ukendt levering hvorfor andre muligheder for rygeafvænning kan overvejes. Bupropion (Zyban) eller nikotinsubstitutionsbehandling er tilgængelige alternativer.

I informationsbrevet henviser Pfizer til Pfizers Medicinske Information ved spørgsmål.

 

Kilde:
Informationsbrev fra Pfizer/EMA
Ritzau

APPFWU01V