Skip til primært indhold

Binge Eating Disorder, BED - et selvhjælpsprogram uden psykologstøtte

Telepsykiatrisk Center har udviklet et online selvhjælpsprogram til dig, der lider af overspisninger, og som gerne vil forstå, hvad der ligger bag, og hvad du kan gøre i stedet. Du kan tilgå programmet fra din computer, når det passer ind i din hverdag. Du følges ikke af en psykolog, men du kan koble en pårørende på dit forløb, som kan støtte dig i at udføre øvelserne. Der er ingen ventetid på behandling, og programmet er gratis at bruge.

Hvad består selvhjælsprogrammet af?

Selve indholdet i behandlingen er præcis det samme som i vores psykologstøttede program. Det vil sige, at der er 10 sessioner med tekster og opgaver, som skal løses.

Opgaverne handler om at sætte sig et mål for behandlingen, at undersøge sit spisemønster, at etablere regelmæssig spisning, at undersøge sammenhængen mellem tvangsoverspisning, følelser og tanker, at udskifte overspisning med anden aktivitet, at arbejde med egenomsorg, at forebygge tilbagefald samt afsked med spiseforstyrrelsen.

Hvorfor prøve et selvhjælpsprogram?

Et selvhjælpsprogram kan være første skridt til at se din BED i øjnene, det kan støtte dig i at reducere dine overspisningsanfald, eller det kan fungere som efterbehandling.

Ofte optræder tvangsoverspisninger i hjemmet, så det kan være en fordel, at behandlingen foregår hjemme.

Der er ingen ventetid på behandling, og programmet er gratis.

Hvem kan få gavn af programmet? 

Projektet er i første omgang målrettet voksne patienter med let til moderat BED. Men har du sværere eller lettere grader af BED, er du også velkommen til at bruge programmet.

Når du søger om deltagelse, skal du svare på et spørgeskema om typen og hyppigheden af dine overspisninger. Når du har besvaret skemaet, får du svar på, om du passer ind i vores primære målgruppe.

Dog er det vigtigt for os at undersøge, om vi kan udvikle selvhjælpsprogrammer til alle grader af BED. Så du er velkommen til at prøve, om behandlingen kan støtte dig, uanset graden af din BED.

Hvordan kommer du i gang?

For at blive deltager i projektet, skal du søge via nedenstående link. Vi bruger din deltagelse til at forske i effekten af programmet.

Når du klikker på linket, får du adgang til et spørgeskema, som skal udfyldes først. Det tager 10-15 minutter at besvare spørgsmålene. Herefter kan du oprette dig i programmet og med det samme påbegynde behandlingen.

Man kan til enhver tid stoppe behandlingen ved at deaktivere sin profil.

Søg om deltagelse i pilotprojektet ved Center for Digital Psykiatri

Er der nogen, der følger mit forløb?

I selvhjælpsprogrammet er der ikke en behandler, der ser dine besvarelser i programmet eller følger din udvikling. Du har dog mulighed for at tilføje en ven, familiemedlem eller anden støtte, som kan følge med i øvelserne og din udvikling.

Hvis du oplever tekniske problemer med programmet, er der en mailadresse, du kan skrive til.

Der bliver ikke skrevet en journal på dit forløb, og din læge bliver ikke orienteret om, at du bruger vores program. Skulle du opleve en forværring i din tilstand, skal du derfor selv tage kontakt til din læge eller anden behandler.

Hvad forsker vi i?

Når du deltager i projektet, indsamler vi dine data for at undersøge, om programmet har den ønskede effekt.

Især ser vi på antallet af tvangsoverspisninger, øvrige spiseforstyrrelsessymptomer (fx kropsutilfredshed) samt livskvalitet, depression og Body Mass Index (BMI). Du svarer derfor på nogle spørgsmål i starten og slutningen af forløbet, som vi bruger til at måle, om der er sket en ændring i dine symptomer.

Disse data bruges både til forskning og videreudvikling af behandlingsprogrammet. Dine data er fuldt anonyme og bliver udelukkende brugt til forskning. Derudover behandles alle data i overensstemmelse med GDPR, databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen. Det er kun forskere i Telepsykiatrisk Center, der får adgang til dine besvarelser.

Programmet kører på en sikker platform kaldet MindDistrict.

Kontakt

Mia Lichtenstein

Forskningsleder, Professor i Digital Psykiatri


24 79 79 43 Læs mere om Mia Beck Lichtenstein på SDU´s hjemmeside
APPFWU01V