Skip til primært indhold

40 års jubilæum: Psykiatri-sygeplejerske Anne Dorte brænder for terapien

1. januar har Anne Dorte Nygaard, der er sygeplejerske i Psykiatrien i Region Syddanmark, 40 års jubilæum.

Det er med mange års erfaring, at sygeplejerske Anne Dorte Nygaard behandler patienter, der er tilknyttet Lokalpsykiatrien i Esbjerg. Med et white board som arbejdsredskab og sin store viden om kognitiv terapi hjælper hun patienter med at forstå deres diagnoser, som kan være alt fra personlighedsforstyrrelse til skizofreni.

- Det betyder meget, at jeg kan se, at patienterne får det bedre. Også selvom det nogle gange kan være lange forløb, så kan jeg mærke, at det gør en forskel, siger hun.

Anne Dorte Nygaard lærer patienterne at ændre deres tankemønstre og adfærd, så de kan opnå en bedre hverdag med sygdommen. Hun har blandt andet tilegnet sig sin viden fra flere efteruddannelser gennem årene. Sygeplejerskernes Efteruddannelse, Den Psykoterapeutiske Workshop og Videreuddannelse i Kontaktpersonsrelation er nogle af de uddannelser og kurser Anne Dorte Nygaard har gennemført.

Psykiatrien var det rette sted

Størstedelen af Anne Dorte Nygaards arbejdsliv har været i Psykiatrien i Region Syddanmark. Interessen for faget blev vakt allerede i studietiden, hvor hun var i praktik som sygeplejerske på en psykiatrisk afdeling.

- Jeg har altid vidst, at jeg skulle tilbage til psykiatrien. Det fangede bare min interesse.

Efter hun blev færdiguddannet fra Ribe Amts Sygeplejeskole arbejdede hun blandt andet på Kirurgisk Afdeling i Brørup. I 1990 søgte Anne Dorte Nygaard en stilling på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

- Jeg var heldig at få jobbet, for jeg synes ikke engang, at samtalen gik så godt, siger hun og griner lidt.

Der er sket meget med psykiatrien siden jobsamtalen. Det mærker Anne Dorte Nygaard tydeligt.

- Allerede I 1991 begyndte man at arbejde med åben kommunikation med patienterne. Værdierne gennemsigtighed og ligeværdighed har holdt fast, samtidig med, at der er kommet en større palette af behandlingsmuligheder, hvor forskellige former for terapi er vigtige.

Har lært at håndtere stress

Anne Dorte Nygaards tætte kollegaer i teamet i Lokalpsykiatrien i Esbjerg er gode til at hjælpe hinanden.

- Vi har et rigtig godt sammenhold. Det betyder meget i en travl hverdag.

Hun har lært at håndtere de mange opgaver, arbejdet indeholder, ved hjælp af et stresskursus. For en del år siden mærkede hun, hvordan det føles at have for travlt. Heldigvis reagerede Anne Dorte Nygaard og hendes leder på stresssymptomerne.

- Jeg kom på et kursus, hvor jeg lærte at håndtere stress, og det har hjulpet mig utrolig meget, så jeg er blevet mere bevidst om at prioritere min tid. Det betød også, at det ikke endte med en sygemelding, fortæller hun.

Hvad fremtiden bringer, er Anne Dorte Nygaard ikke helt sikker på. Hun ved dog, at jubilæet skal fejres med både familien og kollegaer. Stort tillykke med jubilæet fra Psykiatrien i Region Syddanmark.

APPFWU02V