Skip til primært indhold

Nytår med psykisk sygdom eller psykisk sårbarhed

Nytår kan skabe en forventning, som kan være svær at leve op til – især hvis du i forvejen er presset på dit overskud. Tal med familie og venner om det, der er svært, f.eks. kan nytårsaften for veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) med fyrværkeri og høje brag være en ubehagelig oplevelse, der ripper op i traumatiske oplevelser fra fortiden.

Forventninger om et festligt nytår

Nytår er for mange forbundet med fest og farver og med forventninger, som det kan være svært at leve op til – især hvis du i forvejen er presset på dit overskud.

Det er vigtigt, at du giver plads til at føle præcis dét, du føler. Tal åbent med familie og venner om, hvad du har brug for: Måske er du ked af at sidde alene og vil gerne inviteres til nytårsaften hos familie og venner. Det kan omvendt også være, at du ikke er i feststemning og helst bare vil have en rolig aften derhjemme.

Måske har du særlige behov, f.eks. ingen lyst til at indtage alkohol, uro over fyrværkeri eller brug for at komme tidligt hjem.

Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert.

Nytår med PTSD

For veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD), kan en nytårsaften med fyrværkeri og høje brag være en ubehagelig oplevelse, der ripper op i traumatiske oplevelser fra fortiden.

5 gode råd fra veteranforeningen:

  1. Forbered dig mentalt på fyrværkeriet. Det er kun i en begrænset periode: Det er kun lovligt at bruge fyrværkeri i perioden mellem den 27. december og den 1. januar.
  2. Reducer støjen f.eks. ved hjælp af ørepropper eller støjreducerende hovedtelefoner.
  3. Fortæl dine nærmeste, at du har det svært med fyrværkeriet. Så har de mulighed for at støtte op om og skåne dig.
  4. Søg eventuelt væk fra byen, hvor generne fra fyrværkeri kan føles ekstra voldsomme. Det kan være, at du kender nogen, der har et sommerhus, du kan låne nytårsaften, så du på den måde kommer lidt på afstand, når nytåret skydes ind.
  5. Tal med naboen, så de ikke bruger fyrværkeri på en måde, der skræmmer dig.

Læs mere om nytår med PTSD og find nummeret til Veterancentrets døgntelefon på deres hjemmeside

APPFWU01V