Skip til primært indhold

Jul med psykisk sygdom eller psykisk sårbarhed

Forventninger om en traditionel jul kan for mennesker med psykisk sygdom eller sårbarhed give anledning til bekymring. Julen behøver ikke at være på en bestemt måde for at blive vellykket. Vi har samlet nogle gode råd til at håndtere juletiden med psykisk sygdom og som pårørende.

Jul med psykisk sygdom eller psykisk sårbarhed

Glade jul

Julen er for de fleste af os forbundet med familie og hygge. Men har du en psykisk sygdom, så kan julen også være en svær tid at komme igennem. Der er ofte en forventning om, at julen skal være vellykket.

Du skal deltage i gaveræset og familiens traditioner.
Det skal ikke være dig, der ødelægger den gode stemning.

Du tager måske med til arrangement, som du hverken har overskud eller lyst til.
Du vil nødigt skuffe nogen – eller virke kedelig.

Drop glansbilledet

Det kan være anstrengende, når der ikke er overensstemmelse mellem de følelser, du har indeni – og de følelser, som du oplever, at du skal vise udadtil. Et godt råd imod jule-stress er at tale med dine nærmeste. Du vil måske opdage, at forventningerne til dig ikke er helt så store, som du tror. 

Tag kun med til de arrangementer, som du har overskud til. Du behøver ikke forklare dig.
Aftal rammerne for jeres samvær med dine pårørende. Se tips til julearrangementer nederst på siden.
Hvis du ikke har mod på at komme hjemmefra juleaften, så overvej gerne, hvordan du kan forkæle dig selv, f.eks. med lækker, færdiglavet mad, din yndlingsserie – en god bog – eller lignende.

I år er juledagene måske ikke helt, som du kunne ønske dig – men det behøver ikke at være på samme måde, næste år.

Pårørende i juletiden

Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom kan bekymringerne også fylde meget i tiden op til jul:

  • Hvor meget skal du tage hensyn til den syge?
  • Hvordan kan du balancere det, så den syge kan være i det – samtidig med at resten af familien får den juleaften, som de ønsker sig?

Det vigtigste er forventningsafstemning. Tag en snak om, hvordan julen skal være. Ved at lave aftaler på forhånd, så kan I undgå skuffelser. Samtidig kan det lette noget af forventningspresset.

Slip forventninger og dårlig samvittighed

Lad glansbilledet træde i baggrunden og lav realistiske planer for juledagene. Måske er det tid til at slippe forventningerne om en traditionsbunden form for juleaften: Bestil julemaden udefra eller spis pizza, spis kl. 16.00, pak alle gaverne op om morgenen, sig nej til alle julefrokoster - eller hvad der nu giver mening for jer. At forcere en jul, der ikke passer ind i familiens behov, vil bare medføre skuffelse og konflikter.

Gode råd

  • Inviter gerne i god tid. 
  • Fortæl, hvem der ellers kommer.
  • En tidsramme giver noget konkret at forholde sig til: Hvornår vil/skal man komme? Hvornår vil/skal man gå
  • Del evt. arrangementet op – f.eks. i middag og gaver. Når festlighederne deles op, så er det lettere at komme eller gå.
  • I kan evt. aftale, at der er et sted, hvor man, som gæst, har mulighed for at tage en pause fra festlighederne. F.eks. når der ryddes af bordet, eller inden der danses rundt om juletræet.
  • Tilbyd gerne hjælp med det praktiske – f.eks. transport.
  • Drop evt. gaverne i år. Fordel madlavningen imellem jer. Rødkålen behøver ikke være hjemmelavet.
  • Stemningen rundt om julebordet kan være skrøbelig. Her skal det ikke nødvendigvis handle om sygdom. I kan aftale at undgå emnet og frede aftenen fra det, der er tungt.
  • Giv plads til man kan være stille og afdæmpet – også selv om det er jul.
    Hav forståelse ved afbud, selv om det måske er i sidste øjeblik. Det handler ikke om dig.

Alene i julen

I julen er der en forventning om, at vi skal hygge os i et fællesskab med andre. Det kan føles ensomt at skulle holde jul på egen hånd. Vi har samlet et par gode råd til dig, der holder jul alene:

  • Forsøg om du kan slippe forestillingen om familie og idyl.
  • Prøv om du kan række ud og tage kontakt. Også selv om du synes, det er svært at finde modet til det.

Der arrangeres i mange byer fælles julearrangementer, som du kan tilmelde dig.
F.eks. afholder lokalafdelingerne i pårørendeforeningen SIND hyggelige sammenkomster henover julen, som du er velkommen til at deltage i. Røde Kors' Julevenner er en anden mulighed, hvor du enten kan tilmelde dig som gæst eller vært. 

Find julearrangementer på SINDs hjemmeside

Meld dig som juleven eller gæst på Røde Kors' hjemmeside

Du kan også forsøge at gøre det hyggeligt for dig selv derhjemme – købe et enkelt andebryst eller noget take-away. Det kan være du helst vil glemme alt om julen og bestille en pizza? Julen er måske ikke, som du ønsker det i år - men du kan stadig få en god aften.

Jul og sorg

Har du mistet et menneske, der står dig nær? Den tomme plads ved spisebordet kan virke ekstra tom, når det er jul. Sorgen over den, du har mistet, kan fylde meget. Forsøg om du kan give plads til de svære følelser. Vi har samlet nogle gode råd til dig, der er har mistet:

  • Vær ikke bange for at græde – juleaften bliver ikke ødelagt af, at du græder lidt undervejs.
  • Tal sammen om den afdøde. Lad være med at være nervøs for, at det ødelægger juleaften eller for at andre bliver kede af det.
  • Nogle kan finde trøst i at gå i kirke. Andre har det bedst med at glemme alt om julen – og bryde med de traditioner, der måske er opbygget gennem mange år.
  • Det hjælper at være sammen om sorgen.
  • Selv om juledagene i år bliver anderledes, så kan du altid vende tilbage til juletraditionerne næste år.
APPFWU01V