Skip til primært indhold

Leif er stolt af sit job som frivillig patientstøtte

Leif Lemcke er frivillig patientstøtte gennem Røde Kors på Psykiatrisk Afdeling Odense. Her er han med til at gøre en forskel for indlagte patienter, der ønsker en uformel snak og en god kop kaffe.

Stolt af at gøre en forskel

- Jeg er stolt af at være frivillig. Jeg føler, at jeg på den her måde er med til at gøre en forskel for nogen, der har udfordringer i livet, fortæller Leif Lemcke, der de seneste fem år har været frivillig patientstøtte på Psykiatrisk Afdeling Odense.

Egentlig var det meningen, at han kun skulle bruge et par timer om ugen som patientstøtte, men ret hurtigt gik det op for Leif Lemcke, at han var nødt til at udvide ”arbejdstiden” til to ugentlige besøg i stedet – af den simple årsag, at han nyder at være frivillig på afdelingen.

- Hvis jeg er på afsnittet om tirsdagen og får en god snak med en patient, så har jeg en rigtig fin mulighed for at følge op på den dialog et par dage senere. Hvis jeg nu først skulle være kommet ugen efter, kunne vedkommende jo nemt være blevet udskrevet i mellemtiden, lyder forklaringen.

Glad for kaffe og den gode snak

I dag har Leif Lemcke ikke tal på, hvor mange kopper kaffe, der er blevet drukket på afdelingen i tidens løb eller hvor mange spil kort, han har spillet med patienter. Men det er mange!
Det er altid op til den enkelte patient, hvorvidt vedkommende har lyst til at gøre brug af den frivillige patientstøtte.

Selv er Leif Lemcke god til at ”stikke en finger i jorden”, som han udtrykker det, når han bevæger sig ind i opholdsrummet. For selv om mange har lyst til at benytte sig af det frivillige tilbud, er der også fuld forståelse for, hvis man hellere vil sidde alene.

- Men ellers går snakken jo, og vi kan snakke om alt muligt - hvad vedkommende har lavet før, hvor de har boet – deres livshistorie. Det synes jeg virkelig er spændende. Og jeg giver også noget selv, jeg vil ikke bare sidde og fritte dem. Og selv være lukket.

- Jeg oplever også, at patienterne fortæller mig ting, som de ikke nødvendigvis fortæller personalet. Det bliver et pusterum. Her taler vi ikke om diagnoser, medicin og sygdom, nu snakker vi om alt muligt andet.

Tabuer om psykisk sygdom skal nedbrydes

Det kræver ikke nogen særlig uddannelse at blive frivillig patientstøtte i Psykiatrien i Region Syddanmark, og for Leif Lemcke har det længe ligget i kortene, at han gerne ville være frivillig.
At valget faldt på et frivilligt job som patientstøtte i psykiatrien var heller ikke overraskende for manden, der i store dele af sit arbejdsliv har arbejdet med mennesker – dels som boksetræner og dels som medhjælper på et botilbud for udviklingshæmmede.

I jobbet her har det ligeledes været vigtigt for Leif Lemcke, at han er med til at nedbryde de tabuer, der ofte er i forbindelse med dét at have en psykisk sygdom.

- Jeg oplever desværre, at nogle af de patienter, der er indlagt for første gang i deres liv, er skamfulde. Det synes jeg er trist, og jeg synes, det er urimeligt, at folk skal have det sådan. Alle kan få ondt i sjælen på et tidspunkt i livet, og det skal man bestemt ikke være flov over, lyder det fra familiefaderen, der håber, at hans historie kan være med til at inspirere andre til at melde sig som frivillig patientstøtte.

- Det er sundt at komme ud og tale med andre mennesker – jeg kan helt klart anbefale det. Man giver selv en del, men man får også rigtig meget tilbage igen, fortæller Leif Lemcke, der er samtidig understreger, at han har stor respekt for plejepersonalets arbejde på afdelingen.

APPFWU01V