Skip til primært indhold

Nyt digitalt tilbud skal hjælpe grønlændere med angst

Et nyt gratis onlineforløb om angst og svære følelser skal gøre det lettere for grønlændere at få viden og råd om mental sundhed. Det nye forløb lanceres den 1. februar og bliver tilgængelig for alle i hele Grønland.

Nyt digitalt tilbud skal hjælpe grønlændere med angst

Fra venstre: Christine Tønnesen, Centerleder, AQQUT, Marie Paldam Folker, Afdelingschef, Center for Digital Psykiatri og Lisbeth Thisted, Projektchef, Udvikling og implementering, Center for Digital Psykiatri

Det skal være nemmere for grønlændere at få viden og råd om mental trivsel. Derfor lancerer Center for National Vejledning i Grønland, AQQUT, i dag et onlineforløb om angst og svære følelser.

- Med vores nye forløb og hjemmeside håber vi på, vi kan være med til at udbrede psykoedukation i Grønland. At vi kan formidle viden om psykiske lidelser og mental trivsel på en letforståelig måde til hele den grønlandske befolkning, fortæller Christine Tønnesen, Centerleder hos AQQUT.

Et samlet tilbud om mental trivsel

Det nye forløb kommer til at ligge på hjemmesiden Mindhelper.gl, og her håber AQQUT blandt andet på at kunne afhjælpe nogle af de misforståelser, de møder i deres daglige rådgivning af unge.

- Vi møder mange unge, der tror, de har angst, når de i virkeligheden er nervøse. Og så møder vi også folk, der har det rigtig svært og er plaget af voldsomme depressioner, som ikke ved, hvad der er galt og derfor ikke får den rette hjælp, fortæller Christine Tønnesen og fortsætter.

- Derfor er det så vigtigt, at vi får et samlet sted hvor alle, unge som gamle, kan få viden og råd om mental trivsel fortalt på en letforståelig måde. Og mindst lige så vigtigt at denne viden bliver gjort tilgængelig for alle, uanset om du bor i en af de større byer eller de små bygder.

Inspireret af dansk onlineforløb for unge

Det nye forløb er lavet i samarbejde med danske Mindhelper.dk, der er en digital platform for unge med viden og råd om mental sundhed. I Mindhelper.dk er der stor glæde over samarbejdet og det færdige produkt.

- Vi har fundet en rigtig god model, hvor samarbejdet har fungeret vildt godt, selvom vi er godt 3.000 kilometer fra hinanden. Samtidig er vi stolte over at lægge navn til en hjemmeside, der bliver til gavn for rigtig mange i Grønland, fortæller Jakob Mejlholm, projektleder i Mindhelper.dk.

Mindhelper.dk har siden 2021 haft et onlineforløb om angst, og samarbejdet med AQQUT har udviklet sig fra at være en oversættelse af det danske forløb til at blive et nyt og forbedret produkt.

- Jeg tror, det er det nemmeste samarbejde, jeg nogensinde har oplevet. Det har været en stor styrke, at vi har kunne drage inspirationer fra et eksisterende forløb, der allerede er testet. Det har vi brugt til at bygge vores eget, så folk i Grønland får et forløb på deres eget sprog og tilpasset grønlandsk kultur, slutter Christine Tønnesen.  

Mindhelper.dk, der er forankret i Psykiatrien i Region Syddanmarks Center for Digital Psykiatri og drives af de fem regioner i fællesskab, skal senere i år optimere deres danske onlineforløb om angst, og her vil de trække på erfaringerne fra samarbejdet med AQQUT.

Jakob Mejlholm

Projektleder, Mindhelper

Center for Digital Psykiatri


24 79 79 30

Christine Tønnesen

Centerleder

AQQUT


+299 34 68 80
APPFWU01V