Skip til primært indhold

Kunst skal være med til at skabe håb på De særlige pladser i Odense

Værker der illustrerer hverdagen, malet af kunstneren Eske Touborg, skal være med til at skabe liv, dynamik og energi på De særlige Pladser i Odense. Tanken er, at kunsten skal være med til at give patienterne håb og mod på fremtiden.

Kunst skal være med til at give patienterne håb og mod på fremtiden

Kunst skal være med til at give patienterne håb og mod på fremtiden

Et barn på en løbecykel i vandkanten ved Vesterhavet. En stor grøn plante. En gruppe unge mænd der leger vandkamp. En vaskemaskine. En far der bærer sit lille barn. Og en mindre forsamling der alle venter på bussen i regnvejr.

Det er billeder af disse helt almindelige hverdagssituationer, der nu pryder væggene på De særlige pladser i Odense.

Det er motiver, som langt de fleste kan relatere til – og netop dét har haft en afgørende betydning for valget af udsmykningen.

- Hvide vægge kan hurtigt blive klinisk og kolde at se på, og for mange af vores patienter, der er her over en længere periode, er det vigtigt at få skabt en god stemning.

- En vandkamp, eller en lille dreng på cykel er jo noget, som alle kan relatere til, og det er vigtigt i forhold til selve recovery-delen – at få skabt et håb eller en bevidsthed om, at der er mulighed for fremskridt hos vores patienter, fortæller Trine Hansen, der er ergoterapeut på De særlige pladser i Odense.

Værkerne er ikke som ”typiske malerier” – de er hverken indrammet eller flytbare - men derimod malet direkte på væggen på De særlige pladser.

På denne måde får kunsten lov til at skille sig ud som noget ganske særligt, og dette kan muligvis også være med til inspirere patienterne, forklarer Trine Hansen, der har været ansat på afdelingen siden opstarten af det psykiatriske tilbud i Odense sidste år.

- Det handler om at tænke lidt ud over de rammer, der ellers normalt er.

- At turde gøre noget anderledes kan måske i virkeligheden også give patienterne en tro på, at det er okay, at kaste sig ud i nyt. Så på den måde kan det også være et forbillede – ”hvis de tør, så tør jeg også”, lyder det fra Trine Hansen, der indtil nu kun har fået positive tilkendegivelser omkring kunsten fra borgerne.

Eske Touborg er manden bag værkerne på De særlige pladser

Patienterne er blevet inddraget i processen

Det er kunstneren Eske Touborg, der er manden bag de i alt otte værker på gangene i Odense.

Den Århusianske kunstner, der ligeledes kan bryste sig af samarbejder med museer som ARoS og LUISIANA, har også tidligere udsmykket væggene på Psykiatrisk Afdeling Svendborg, og derfor takkede han også hurtigt ja, da muligheden bød sig denne gang.

- Noget at det sjoveste ved at være på de psykiatriske afdelinger er, at tale med dem, som er her. Jeg har også oplevet en patient som konsekvent satte sig bag ved mig og fulgte arbejdet hele dagen. Vi fik nogle virkelig interessante samtaler, forklarer Eske Touborg, der allerede tidligt i processen har inddraget patienterne.

Gennem personalet på De særlige pladser har patienterne nemlig fået mulighed for at komme med inputs til, hvilke hverdagsbeskæftigelser der har betydning for deres liv – eksempelvis, hvad der gør dem glade. Herefter har Eske Touborg samlet det i sine værker.

- Når man ikke har det ret godt i livet er det næppe alle festerne, rejserne og det ekstraordinære man længes efter, det er måske i virkeligheden dét at få en hverdag til at fungere, der betyder rigtig meget, forklarer kunstneren, der brugte tre dage på at færdiggøre projektet i Odense.

- Hverdagen kan være at sidde ved bustoppestedet i regnvejr, spise kedeligt rugbrød eller vaske tøj, men det kan også være at drøne rundt på cykel i vandkanten eller lege vandkamp med sine venner. Det er de følelser, der ligger bag, som kunsten kan være med til at vække.

Kunsten skal bruges i hverdagen

Det er da også meningen, at kunsten skal bruges aktivt i behandlingen af borgerne, lyder det fra Trine Hansen, der blandt andet vil bruge billederne til at skabe associationer til gode oplevelser i patienternes liv.

- Hvis der nu er én, der er lidt trist, og som er vant til at fiske, kan vi jo gå hen til billedet, hvor der er noget vand, og starte en god samtale omkring det. Og få vakt nogle gode minder og glæde den vej, fortæller hun.

Kunst skal være med til at give patienterne håb og mod på fremtiden

Fakta om De særlige pladser i Region Syddanmark

De særlige pladser er et psykiatrisk behandlingstilbud i Region Syddanmark til borgere, som har tværfaglige og komplicerede udfordringer, og som har svært ved at opnå tilstrækkelig effekt af andre tilbud om behandling og støtte.

Formålet med et ophold på De særlige pladser er at stabilisere borgerens helbred og forbedre borgerens evne til at mestre hverdagen.

De særlige pladser i Region Syddanmark findes i både Odense og Esbjerg.

De Særlige Pladser i Odense

Afsnit P60, J. B. Winsløws Vej 18, 5000 Odense C


99 44 92 50
APPFWU01V