Fast praktiserende læge i retspsykiatrien hjælper Allan
Camilla Fabricius har siden sommeren 2021 arbejdet fast som almenpraktiserende læge på Psykiatrisk Afdeling Middelfart i en projektstilling. Resultaterne har været så gode, at Region Syddanmark nu har gjort stillingen permanent og udvidet den fra 2023.
Patienter kender lægen
Hver dag tilser Camilla Fabricius mellem 8 og 10 patienter. En del af dem er indlagt på afdelingen, andre kommer ambulant. Fælles for dem alle er, at de møder den samme læge hver gang. En læge, der kender deres sygdomshistorik, og som ikke stiller spørgsmål til deres psykiatriske diagnose.
Selv mener Camilla Fabricius, at hen des daglige tilstedeværelse i langt højere grad giver mulighed for sikre, at patienternes somatiske udfordringer bliver løst på lige fod med de psykiatriske.
- Langt de fleste mennesker kan tage til lægen, når de har brug for det, men det kan vores patienter ikke bare. På den her måde kan vi gøre en forskel for patienternes helbred og deres adgang til sundhedssystemet. De får et tilbud, som de kan tage imod, hvis de har lyst, fortæller den 40-årige læge, der selv har været med til at sætte projektet i gang sammen med cheflæge på Psykiatrisk Afdeling Middelfart Louise Ahrendt.
Ansættelsen startede oprindeligt som en 1-årig forsøgsordning. Efterfølgende blev den udvidet med endnu et år. Og fra maj 2023 bliver det altså en permanent stilling, hvilket har skabt glæde på afdelingen i Middelfart.
Ville du komme til lægen på samme måde, hvis nu Camilla ikke havde været her fast?
- Nej, det var jeg nok ikke, det er jo lidt ekstraordinært, at hun er her hele tiden, og det giver en følelse af, at vi bliver mødt på en anden måde – en bedre måde, fortæller Allan, der er indlagt på afdelingen.
- Her er man jo inde over alt i patientens liv, supplerer Camilla Fabricius, mens hun tager blodtryksmåleren af armen på Allan og smiler.
- Når jeg går rundt i miljøet, så observerer jeg jo også, hvordan patienterne har det. Hvis jeg har fået et EKG, hvor der er noget på, så møder jeg senere patienten i kantinen, når jeg skal over og hente frokost, og så kan jeg jo se der, om han har en pæn farve, eller om han er vejrtrækningsbesværet. På den måde får jeg også meget givet af, at både de og jeg selv er her hele tiden.
Gør en forskel for patienterne
Mens patienterne efterhånden er vant til at se Camilla Fabricius komme gående med sin gennemsigtige IKEA-kasse med lægeudstyr i Middelfart, skal patienterne på det retspsykiatriske afsnit i Esbjerg først til at vænne sig til det.
Det er endnu usikkert, hvordan arbejdstiden skal fordeles mellem de to afdelinger. Men der er ingen tvivl om, at patienterne i Esbjerg har noget at se frem til, lyder det fra én af dem, der har et indgående kendskab til ordningen.
- Det har helt sikkert gjort en forskel for mig, fra før Camilla blev ansat og så til nu, fortæller Allan, der har haft gentagne problemer med sine lunger. Det har givet ham en tryghed, at det har været en læge, han kendte, der tog sig af ham og ikke mindst tog ham seriøst.
- På et tidspunkt var jeg så syg, at jeg var nødt til at blive indlagt. Og det var faktisk Camilla, der sørgede for det. Det giver en tryghed, at hun er her, lyder det afsluttende fra Allan.
Selv om det er Camilla Fabricius, der har været med til at starte projektet op i Middelfart, skal hun fortsat søge stillingen, når den bliver slået op i foråret 2023.