Skip til primært indhold

Med hjælp fra IPS arbejder Trine nu på bodega: ”Jeg elsker at være her”

Et samarbejde mellem Psykiatrien i Region Syddanmark og Fredericia Kommune betyder, at Trine har fået tiltro til systemet igen og nu er i jobpraktik.

Trine Bergmann og Annika Le Iversen på Trines arbejdsplads.

Rengøring, køkkenarbejde og servering af øl. Dét er 38-årige Trine Bergmanns arbejdsopgaver på bodegaen Kahytten i Fredericia.

- Jeg elsker at være her. Jeg føler mig hjemme og respekteret, siger hun.

Trine er en del af et IPS-forløb, som står for Individuelt Planlagt job med Støtte. Helt konkret betyder det, at Trine er undtaget de almindelige jobsøgningsregler hos jobcentret. I stedet har hun fået tilknyttet en konsulent, som hjælper Trine med at finde det helt rigtige jobmatch. Også selvom det tager lidt tid.

- Det betyder, at jeg har fået tro på systemet igen. Det har ikke været mig, der skulle tilpasse mig jobbet, men arbejdet, som passer til mig. Derudover har jeg fået hjælp til alt det praktiske, siger hun.

Fleksibel arbejdsgiver

Trine arbejder ni timer om ugen. Lige nu som en del af en praktik, hvor hun skal mærke, hvor mange timer, hun fremover kan holde til. Trine har flere psykiske diagnoser, som blandt andet kommer fra et voldeligt forhold, hun havde engang. Derfor er hun glad for, at arbejdet på Kahytten tager hensyn til hende.

- Nogle uger er jeg der to gange, andre uger kun en gang. De tilpasser arbejdet efter, om jeg har en god eller dårlig dag. Min chef er meget forståelig.

Men Trine bringer også noget særligt til arbejdspladsen. Eksempelvis har hun arrangeret en koncert med et heavy metal band i stedet for Kandis, som bodegaen normalt bruger. Trines særarrangementer er altid populære blandt kunderne. Trines chef fortæller også, at der aldrig har været så meget orden i køkkenet, hvilket nok kan tilskrives Trines OCD.

- Jeg er ikke bygget til at sidde stille, slår hun fast.

IPS er et samarbejde mellem Psykiatrien i Region Syddanmark og kommunerne. Forløbene tilbydes borgere, som er eller har været i behandling i psykiatrien, og som har lyst til at få et arbejde. Psykiatrien bidrager med viden om psykiatriske diagnoser, og kommunen har det tætte samarbejde med virksomheder. Det gør det nemmere at finde det rigtige jobmatch, som tager højde for de udfordringer, der følger med en psykisk sygdom.

IPS-konsulenten skaber det tætte bånd

Trines IPS-konsulent hedder Annika Le Iversen, og hun arbejder i Fredericia Kommune.

- IPS er anderledes, fordi borgerne viser vejen. De har nogle ønsker til et arbejde og en hverdag, og undervejs finder vi ud af, hvordan vi kan få det til at lykkes. Her kigger vi på, hvordan hverdagen kan tilrettelægges, så den fungerer for borgerne. Og når de føler sig trygge og mødt, så begynder de også at tilpasse sig til arbejdsgiveren, siger hun.

Det er meget forskelligt, hvor ofte Trine og Annika mødes. I perioder kan det være flere gange om ugen, men der kan også gå flere måneder imellem møderne. Antallet afhænger af, hvad der er behov for.

- Jeg opbygger en god relation til borgerne ved at være tilstede i alt, hvad der foregår i deres liv. At turde italesætte de svære ting og spørge nysgerrigt ind til det, der foregår. Ikke noget med at have en løftet pegefinger og sige ’du burde også gøre sådan og sådan’.

Målet med en IPS-indsats er, at borgerne får lønnede timer. Selvom det kun lykkes at komme i arbejde få timer om ugen, så skal man ikke tage fejl af den store forskel, det gør.

- For mig handler det om næstekærlighed. Det giver så meget energi og mening med livet for alle parter. Både for borgerne, mig som konsulent og personalet i psykiatrien. Det giver smil på læben, når det lykkes, siger hun.

 

APPFWU02V