Skip til primært indhold

Tre nye ungecaféer skal give unge i psykiatrien et frirum

Psykiatrien i Region Syddanmark og Ungdommens Røde Kors samarbejder nu om at åbne tre nye ungecaféer på regionens psykiatriske afdelinger i Esbjerg, Vejle og Aabenraa. Samtidig tilbydes et nyt mentorforløb for unge, når de udskrives.

Frederikke Marie Sjölund er frivillig i ungecafeen i Esbjerg

Frederikke Marie Sjölund er tidligere patient i psykiatrien. Nu skal hun være frivillig i ungecafeen i Esbjerg.

Depression, angst, en indlæggelse i psykiatrien og nu en ADHD-diagnose har i gennem de seneste 10 år præget 28-årige Frederikke Marie Sjölunds liv. Men hun har kæmpet sig igennem alt det svære, og har det i dag meget bedre.

Nu er hun klar til at hjælpe andre unge.

Frederikke er en af de frivillige hos Ungdommens Røde Kors, som skal være en del af den nye ungecafé, der snart åbner på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Her skal hun være med til at sætte gang i aktiviteter, få gode snakke og skabe et frirum til de unge patienter, som er indlagt på afdelingen.

- Jeg har selv været indlagt i psykiatrien og oplevet følelserne af skam, ensomhed og sorg over tabet af ens ”normale” ungdomsliv. Som ung patient kan det være rigtig svært at snakke om de her følelser, fordi der er så meget tabu ved at have det psykisk dårligt. Derfor er jeg glad for, at jeg nu får mulighed for at være én af dem, som de unge patienter kan snakke med, og som forstår de følelser. Samtidig kan jeg vise, at der er håb. Man kan godt få det bedre, siger Frederikke Marie Sjölund.

For det kan som ung patient være svært kun at være omgivet af læger, sygeplejersker og andet fagpersonale.

- Det er vigtigt, at man har nogen ligesindede, som man kan snakke med og lave ting sammen med, som ikke behøver at handle om sygdom, medicin og sådan noget. At der er mulighed for bare at være ung og snakke med andre unge. For det er det, man kan savne rigtig meget, når man er indlagt, siger Frederikke.

Ungecafeen og de unge frivillige som Frederikke er en del af et samarbejde mellem Psykiatrien i Region Syddanmark og Ungdommens Røde Kors.

Nye ungecaféer i Esbjerg, Vejle og Aabenraa

Ungdommens Røde Kors har allerede én ungecafé i Region Syddanmark i børne- og ungdomspsykiatrien i Odense, hvor der er god erfaring med aktiviteter til glæde for de unge patienter. Og i regionen ser man frem til at udvide og udvikle indsatsen for unge patienter mellem 14 og 30 år sammen med Ungdommens Røde Kors. Inden nytår åbner to nye ungecaféer på de psykiatriske afdelinger i Esbjerg og Vejle. Efter nytår åbner endnu en i børne- og ungdomspsykiatrien i Aabenraa.

”Jeg taler altid om frivillighed i psykiatrien som et supplement til den professionelle behandling. Her skabes et pusterum fra sygdommen og en pause fra bekymringerne,” siger Lotte Slot Jensen, der er frivillighedskoordinator for Psykiatrien i Region Syddanmark.

”Og så er det en god idé, at Ungdommens Røde Kors’ ungecaféer er voksenfrit område uden adgang for personalet. Frivillighed giver en følelse af tryghed og ligeværd, og de unge patienter kan spejle sig i de unge frivillige på en anden måde, fordi der ikke implicit er andet i relationen, der handler om behandling,” siger hun.

Frivillige søges til nyt mentorprojekt

Ud over de tre nye ungecaféer vil Region Syddanmark og Ungdommens Røde Kors også teste et nyt tilbud om mentorforløb for de unge, som skal støttes i overgangen mellem indlæggelse og udskrivelse. Mentorerne skal ligesom i caféerne være unge frivillige fra Ungdommens Røde Kors.

Første skridt for at få både caféer og mentorordningen op at køre er at finde unge frivillige i hele regionen, der vil opstarte og drive caféerne eller være mentor for en ung patient efter udskrivelse. Hvis man vil melde sig som frivillig hos Ungdommens Røde Kors, kan man skrive sig op på organisationens hjemmeside.

Tilmeld dig som frivillig hos Ungdommens Røde Kors på deres hjemmeside

APPFWU01V