Skip til primært indhold

Frivillighed: I Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg suppleres behandling med poesi og pandekager

Indlagte patienter i Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg har foråret og sommeren igennem haft mulighed for at få et pusterum fra sygdom og dårlige tanker gennem tiltaget ”Poesi og Pandekager”. Én af hovedaktørerne bag projektet er digter og poetry-slammer Martin Anker, der er frivillig på afdelingen.

Martin Anker og Liv Toke Krautwald

Ti patienter er mødt op til dagens seance.

Flere af dem er gengangere, og det er ret tydeligt, at de glæder sig til at se, hvilket digt, poetry-slammer Martin Anker, har tænkt sig at optræde med i dag.

En patient har endda taget en lille gave med til ham – en chokoladebar.

Alt imens Martin Anker tager imod patienterne i Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborgs spireboble, sørger Liv Toke Krautwald for at få gang i det lille gasblus, der skal sikre, at pandekagerne er klar til senere.

- Når man er indlagt – og det er egentlig lige meget om det er på et somatisk- eller psykiatrisk sygehus, så har man brug for en pause fra at være syg. Man bliver ikke helbredt af at få hverken poesi eller pandekager, men man kan måske lige have et kort øjeblik, hvor man kan få en pause fra at være syg. Så derfor er det vigtigt, fortæller Liv, der er ansat som spirekonsulent i afdelingen.

Siden april måned i år har det været muligt for indlagte patienter at dukke op til Poesi og Pandekager hver anden onsdag. Hvis altså lysten og overskuddet har været til det. Og mange har taget imod det frivillige tilbud undervejs, fortæller Liv.    

- En patient sagde, efter han havde været med til Poesi og Pandekager, nu går jeg ind og viser det her til lægen, fordi nu ved jeg, hvordan jeg kan sige, hvordan jeg har det.

Også Martin Anker glæder sig over muligheden for at kunne give patienterne ”noget andet” - og et supplement til den professionelle behandling.

- Det handler om kontakt, og det handler om forbindelse. Det handler om at vende dét, der har gjort så ondt til noget godt. At opleve den kontakt og samhørighed hver anden uge, det er rigdom for mig. Vi er bare alle sammen mennesker, uanset om vi har en diagnose eller ej, lyder det fra digteren.  

Frivillighed er vigtigt

Og Martin Anker ved, hvad han taler om. Han har nemlig selv kæmpet med både angst, tvangstanker, stress, PTSD, selv-sabotage og afhængigheder, som er kommet efter at have været vokset op i et dysfunktionelt hjem.

- Det har præget mig og mit liv, og jeg har gået i behandling for det i 11 år. Jeg kan sagtens lægge mig på sofaen og give op, men det har jeg prøvet, og det får jeg det bare endnu dårligere af. Jeg skriver om, hvordan jeg gerne vil leve mit liv, og hvordan jeg gerne vil vende det dårlige til det gode.

Det var Martin selv, der tog fat i psykiatrisygehuset, fordi han ønskede at bidrage med noget positivt som frivillig.

Dermed skriver han sig ind i rækken af de 114 frivillige i Psykiatrien i Region Syddanmark, der på tværs af hele regionen, er med til at give psykiatrisygehusets patienter et pusterum fra sygdom og indlæggelse.

- Frivillighed er med til at skabe de her små lommer, som er noget andet end den professionelle behandling. De to ting kan ikke undvære hinanden. Frivillighed er et supplement, og det virker jo kun, når det ikke er inde og røre ved kerneopgaven, lyder det fra Liv Toke Krautwald.

- Det er hanken på koppen, det er krymmel på kagen, det er kanelsukkeret på risengrøden. Det er en kæmpe gave, at der er nogen, der gerne vil være sammen med én, fordi de netop gerne vil være sammen med én.

Flere midler til frivillighed

Derfor var det også en glædelig nyhed, da regionsrådet i Region Syddanmark for nylig indgik en aftale om budgettet for 2025.

Heri er der afsat 1,3 millioner kroner årligt til styrkelse af aktivitets- og kulturtilbud i samarbejdet med civilsamfundet. Penge, der skal være med til at sikre muligheden for fortsat udvikling på frivillighedsområdet i psykiatrisygehuset.

Og det er utrolig givende at være frivillig, fortæller Martin Anker.

- Jeg er vanvittig stolt af at være frivillig. Jeg har to T-shirts, hvor der står Poesi og Pandekager på, og et billede på bagsiden, og jeg går i dem, så meget som jeg overhovedet kan.

- Belønningen er i processen og i alle de her møder med mennesker. Det er bare en kæmpe berigelse.

Fredag den 27. september er det "Frivillig Fredag". I Psykiatrien i Region Syddanmark har man i år valgt at give alle frivillige i psykiatrisygehuset en specialfremstillet kop, som en særlig tak for indsatsen.

Fredag den 27. september er det "Frivillig Fredag". I Psykiatrien i Region Syddanmark har man i år valgt at give alle frivillige i psykiatrisygehuset en specialfremstillet kop, som en særlig tak for indsatsen.

APPFWU01V