Skip til primært indhold

Møde d. 4. november 2024 i Patient- og Pårørenderådet Psykiatrisk Afdeling Aabenraa

Møde d. 4. november 2024 i Patient- og Pårørenderådet Psykiatrisk Afdeling Aabenraa

Mødeinfo

  • Tidspunkt: 4. november 2024 kl. 13.30-15.00
  • Sted: Psykiatrisk afdeling Aabenraa, Lokale 58.019

Deltagere og afbud

  • Deltagere: Lykke Bay Marcussen, Klaus Müller-Nielsen, Susan Ansbjerg, Bibbi From, Line Stein,                          Flemming Larsen, , Line Buch Oertel
  • Afbud fra: Anne Hvidberg

Referat

Evt. navn på referent: Line Buch Oertel

1. Godkendelse af referat fra mødet i Patient- og pårørenderådet

Godkendt

 

2.      Nyt fra patientforeninger? Susan Ansbjerg

Susan er gået på barsel. Siden sidste møde er der rekrutteret 3 nye patientstøtter. Der er nu 8 patientstøtter i alt. Hanne Finderup varetager koordinatorfunktionen og en patientstøtte har overtaget vagtplanen og en anden har overtaget kontakten til patientstøtterne

 

3.       Patient- og pårørenderådets temadag 2025

Tema: ”Pårørende”
Dato og tidsrum: Tirsdag d. 13 eller onsdag 27 maj kl. 16.00-19.00. Mail skrives ud, så snart der tegner sig et billede.
Lokale: Lærings – og forskningshuset – Auditoriet. Forhåndsbookes - Line
Oplæg/Oplægsholdere: 3 korte oplæg – der skal være plads til dialog. Kontakte Christina fra center fra pårørendeinddragelse – Hele familien bliver ramt. – Line   
Information fra PsykInfo – konkrete tilbud til eks søskende, forældre. Lene Poulsen - Line
At inddrage en patient/pårørende - Flemming holder oplæg
Psykinfor – En Af Os – evt en patient fra afsnit 61 – Bibbi tager kontakt

Længde af oplæg: 20-30 min

Målgruppe: Oversygeplejersker, medarbejdere fra sengeafsnit og lokal psykiatrier, patienter, pårørende,      kommunale medarbejdere. Invitere fra de 4 optage kommuner.
Der er pårørende caféer i støbeskeen, så der er i forvejen et fokus på, mere pårørendeinddragelse.

 

4.       Video til venterum – Ønske om, at Patient- og pårørendeplakat vises på video i venterum i lokal psykiatrierne og på skærm ved område 59 i Aabenraa.

Plakaten kommer på skærmen ved område 59 hurtigst muligt. Der afventes svar ift. Visning på skærme i lokal psykiatrierne, da skærmene her styres regionalt.

 

5.       Årshjul – vigtige datoer for 2025

- Sindets dag d. 10 oktober
- Hvad er vigtigt for dig dagen d. 6 juni (med mindre at d. 6 falder på en weekend, da afholdes dagen d.    9/6)
- Temadag/aften
- Frivillighedens dag d.  26 september – kontakte frivillighedskoordinator kontaktes. En af os, Bedre          psykiatri, sind – formålet er, at vise at muligheden er der. Der skal ikke være fokus på rekruttering til rådet. Der er almindeligvis god tilslutning i somatikken. Forslag om at dagen skal holdes i psykiatrien. 82 procent af den danske befolkning får en psykiatrisk diagnose i løbet af deres liv. Frivillighedens dag kommer på som punkt til næste møde.

 

Eventuelt

1.       Lægeordineret smertestillende (morfin præparater) og hjælp i psykiatrien V. Susan Ansbjerg
Dilemmaet er kort sagt:

-          Lige nu oplever flere, at få afslag på hjælp fra lokal psykiatrien bl.a. pga. ikke at kunne lægge en ren urin prøve. Men det som urin prøven slår ud på er den læge ordinerede medicin (opioider). Med afslag på hjælp menes der, patientens mulighed for opstart i psykiatrien igen. Hvis en patient har været afsluttet, dertil får det psykisk værre og har et ønske om igen, at få hjælp fra Lokal Psykiatrien.

-          Hvorfor skal patienter vælge mellem hvad der er det vigtigste? Den psykiske smerte eller den fysiske. Det psykiske og fysiske er lige vigtige.

-          Hvis patienter ikke får deres lægeordineret smertestillende medicin, kan det virke terapi/behandlingsforstyrrende og invaliderende og gøre patientens psykiske tilstand værre.

-          Hvis patienten kunne få behandling for begge dele ville det højne livskvaliteten og den psykiske del ville automatisk blive bedre hvis det fysiske og psykiske kunne gå hånd i hånd.

-          Psykiatrien har ikke noget at gøre med den stærke smertestillende medicin, det er er egen læge eller somatisk sygehus der sørge for ordinering af dette. Det handler patienter som ikke har et misbrug, men som har kroniske smerter og som afvises af psykiatrien. Skal de vælge mellem behandlinger. Flere ønsker at få hjælp, men er et problem, at patienterne skal gøre op med sig selv, om de vil have smerter eller psykiatrisk hjælp.
Hvor mange drejer det sig om – et par stykker, som susan har været i kontakt med på væresteder.

Lægeordineret grundet kroniske smerter – patienterne er blevet afsluttet og ønsker hjælp igen. Bliver set som misbrugere.

Svar: Klaus Müller-Nielsen tager dilemmaet op på fagligt ledermøde – derefter udarbejdes der et skriftligt svar.

 

Status ift. Modtagelse af Vejle patienter i PA Aabenraa:

Vi skal forsat hjælpe med modtagelse af Vejle patienter. Aftalen løber nuværende indtil januar 2024. Der er manglende lægedækning i PA Vejle, der er dog blevet ansat læger gennem et vikarbureau. Der er ansat en Overlæge i PAM Vejle pr. 1/12. Der kigges ind i om den rigtige patient er i det rigtige behandlingstilbud.

10 Vejle patienter i alt for PA Aabenraa. Esbjerg skal aftage 8 Vejle patienter – løbende møder med PA Vejle ift. situationen. Patienterne skal møde ind i PAM Aabenraa for, at vi lokalt kan lave vurderingen. Det er afsnit 61 som modtager patienterne. Patienter fra Vejle over 68 år placeres i afsnit 52.

 

Datoer for patient-pårørenderåd 2025:

Mandag d. 17 februar kl. 13.30 – 15.00

Mandag d. 14 april kl. 13.30-15.00

Temadag maj

Mandag d. 23 juni 13.30 – 15.00

Mandag d. 22 september kl. 13.30 – 15.00

Tirsdag  d. 18/11 kl. 13.30 -15.00

APPFWU02V