Skip til primært indhold

Forskning skal styrke indsatsen i psykiatrien

Tre forskere fra Forskningsenheden ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Syddanmark og SDU modtager støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning inden for temaet: ”Bedre rammer for forskning i psykiatrien”.

Trine Munk-Olsen, Rikke Wesselhöft og Niels Bilenberg.

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Det er andet år i træk, at DFF uddeler midler til ”Bedre rammer for forskning i psykiatrien”. 

- Det seneste år er det lykkedes vores forskningsenhed og afdeling at rekruttere endnu flere dygtige forskere, og sammenlægningen af Børne- og Ungdomspsykiatrien i regionen har givet mulighed for styrkelse af forskningsprojekter, der går på tværs af regionen. Derfor er det ekstra glædeligt, at vi har hele tre seniorforskere, der er blevet anerkendt med bevillinger fra DFF. Der er tale om tre meget forskellige forskningsprojekter, der alle har til formål at gavne patienter og pårørende i Psykiatrien i Region Syddanmark, siger forskningsleder og lektor Rikke Wesselhöft.

Midlerne skal bedst muligt understøtte aftalen om 10-årsplanen for psykiatrien, som sætter rammen om den politiske forpligtigelse til at udvikle psykiatriområdet og indsatsen for at forbedre den mentale sundhed. 

Læs mere om de tre projekter

Professor Niels Bilenberg har modtaget 4,5 mio. kr. til en opfølgningsundersøgelse og sundhedsøkonomisk evaluering af et landsdækkende projekt (DAN-PACT), der tester en videobaseret intervention rettet mod forældre til 2-6-årige med autisme. Bevillingen vil betyde, at vi får undersøgt hvilke omkostninger og gevinster, der er ved at gøre PACT til standard behandling, og hvilke familier der profiterer mest af PACT.  

Professor Trine Munk-Olsen har modtaget har modtaget 2,3 mio. kr. til projektet TREAT2 (Can treating one help two?). Projektet er baseret på en innovativ online behandling til fødselsdepression og skal undersøge, om det digitale behandlingsprogram, udover at reducere mødrenes depressionssymptomer, også kan have en positiv indvirkning på børnenes sundhed og udvikling fra 0 til 1 år. Ved at fokusere på både mors og barns sundhed, håber studiet at udvikle omfattende behandlingsstrategier, der kan forbedre hele familiens trivsel.

Forskningsleder og lektor Rikke Wesselhöft har modtaget 2,3 mio. kr. til et PhD projekt, der skal udføres af læge Helena Lassen. Projektet vil anvende registerdata til at sammenligne behandlingen af psykisk sygdom hos børn og unge i Skandinavien, og undersøge hvem der klarer sig bedst over tid. Dette vil pege på, hvor behandlingen af danske børn og unge med psykisk sygdom kan forbedres.

APPFWU01V