Ny podcast om følelser skal få unge til at føle sig mindre alene
Hvad fylder egentlig hos unge? Det snakker 10 unge om i Mindhelpers nye podcast. Den er skabt med ambitionen om at give dem et frirum uden formaninger, voksenråd og statistikker, men i stedet lade dem dele deres tanker, følelser og erfaringer.
- Jeg føler tit, at det kun er mig, der kan have det svært, og at jeg er helt alene. Men når jeg snakker med andre om det og er sådan helt ærlig, så går det jo op for mig, at ingen har det perfekt. At selv dem, der virker til at hvile i sig selv, har det svært på nogle områder.
Sådan siger Lea Hemberg på 19 år, som er med i Mindhelper.dks nye podcast ’Ungdommen nu til dags’, hvor unge snakker om alle mulige følelser.
Deltagerne, som kommer fra hele landet og fra forskellige steder i livet, kendte ikke hinanden på forhånd, og det eneste, de havde fået at vide forud for optagelserne var, at de skulle sætte sig bag mikrofonerne og tale om, hvordan det er at være dem – lige nu. Det er der kommet 10 afsnit ud af, som blandt andet handler om at føle sig magtesløs, i tvivl og utilstrækkelig.
Med ’Ungdommen nu til dags’ udvider Mindhelper deres katalog af indhold og tilbud. Podcasten er nemlig en del af Mindhelpers eksisterende digitale univers, hvor der formidles gode råd og viden om alt fra kærestesorger og ensomhed til angst og nedtrykthed.
- Hjælp til selvhjælp er fundamentet for Mindhelper.dk, men vi hører også fra unge, at erfaringsudveksling og spejling er så vigtigt i forhold til at nuancere og normalisere det at have det svært, siger Marie Paldam Folker, som er centerchef i Center for Digital Psykiatri, Psykiatrien i Region Syddanmark, hvor Mindhelper hører til.
Af unge, med unge og til unge
Hun fremhæver desuden den afgørende rolle, de 10 unge har haft i arbejdet med at udvikle podcasten.
- De har fået lov at bestemme, hvad de ville tale om, og hvordan der skulle tales om emnerne. Det har været meget vigtigt for os ikke at ende med at lave en podcast, hvor de voksne fortæller de unge om deres følelser. I stedet har vi inddraget deltagerne og give dem rammerne for at lave et produkt af unge til unge.
Det er også den oplevelse, deltagerne har haft, siger Niclas Sloth på 18 år, som også er med i podcasten.
- Fordi konceptet var så åbent, blev det vildt meget vores podcast, og indholdet tog form efter det, vi synes og kom med, forklarer han.
Undervejs i optagelserne har deltagerne gjort sig umage med at lytte til hinanden og give plads til snakke om både hverdagsdilemmaer og livets store spørgsmål.
- Hvis man lytter med, håber jeg virkelig, det føles som at sidde sammen med os rundt om bordet. Altså ligesom en god snak med sine venner, hvor man føler sig set og hørt. Og at man heller ikke føler sig så alene for forkert. Og så håber jeg, at podcasten giver lytterne mod til at tale højt om svære følelser. For det hjælper virkelig at sige det højt, siger Niclas Sloth.
Fakta om podcasten
Podcasten er lavet med støtte fra TrygFonden. Mindhelper er en del af Center for Digital Psykiatri, som er forankret i Psykiatrien i Region Syddanmark. Mindhelper.dk er en platform for unge om mental trivsel, som drives af de fem regioner i fællesskab.
Du finder ’Ungdommen nu til dags’ på Spotify, Apple Podcast, eller der hvor du normalt hører podcasts.