Skip til primært indhold

Psykiatriske tilbud til voksne for almen praksis

Praktiserende læger i almen praksis kan rekvirere forskellige psykiatriske tilbud til voksne. Find information om målgruppe, forløb, område samt kontaktoplysninger i afsnittet herunder.

Akut Psykiatrisk Udrykningstjeneste (APU)

APU yder psykiatrifaglig råd og vejledning af erfarne psykiatriske sygeplejersker til samarbejdspartnere som arbejder med borgere med psykisk sygdom.

I samråd med den psykiatriske sygeplejerske kan det arrangeres, at APU rykker ud for at hjælpe til med at deeskalere i tilspidsede situationer.

Døgnbemandet psykiatrisk udrykningstjeneste - professionel rådgivning til fagpersoner

Hurtig psykiatrisk vurdering (§ 66 vurdering)

Almen praksis kan henvise en gruppe af patienter med psykiatriske problemstillinger til en hurtig vurdering (inden for 14 dage) hos en praktiserende psykiater. Vurderingen består af én længerevarende samtale. Senest 7 dage efter konsultationen vil psykiateren sende en vurdering af patientens problematik samt diagnostiske og behandlingsmæssige overvejelser, så patienten sikres det relevante behandlingstilbud.

Primær målgruppe

  1. patienter med stress-, angst- og/eller depressionsproblematik,
  2. patienter med nyopstået eller aktuelt forværret psykisk lidelse, hvor der er tvivl om hvilken lidelse, der er tale om, og/eller brug for vurdering, rådgivning og vejledning om behandlings- og henvisningsmulighed.

Læs mere om hurtig psykiatrisk vurdering (§ 66) på sundhed.dk

Kontakt

Praksisafdelingen i Region Syddanmark


76 63 15 95

Mere information:
Åbent hverdage kl. 9.00-14.00.

Mobil skadestue

Den mobile skadestue er et sub-akut tilbud, som tilbyder opfølgning på en henvendelse eller efter en udskrivelse. Den opfølgende kontakt sker inden for 24 timer. Mobil skadestue er bemandet af psykiatriske sygeplejersker.

Mobil skadestue for voksne med henvisning fra fagpersoner

Opfølgende kontakt

Den opfølgende kontakt til patienten kan ske via:

  • Telefonkonsultation
  • Videokonsultation
  • Udgående subakutte/planlagte
    hjemmebesøg

Medicinrådgivning for praktiserende læger (18+ år)

Psykiatriens Medicinrådgivning tilbyder sparring om anvendelse af psykofarmaka. Medicinrådgivningen kan rådgive sundhedsfaglige om de fleste sider ved anvendelse af psykofarmaka, bl.a. effekt, bivirkninger, interaktioner, skifte mellem præparater, og hvorledes der bør følges op og monitorere på behandlingen. Endelig kan de rådgive om behandlingsvalg for konkrete patienter.

Derudover er der mulighed for besøg og undervisning i almen praksis.
Endelig er der mulighed for tilsending af dokument over krav til opfølgning på psykofarmaka i almen praksis for at lette hverdagen, og der udkommer hver anden måned et nyhedsbrev om psykofarmakologiske emner – 
dette kan gratis tilmelde sig ved at klikke på linket herunder. 

Medicinrådgivningen i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykiatrisk akutmodtagelse (18+ år)

Der er uvisiteret adgang for alle borgere i regionen på de psykiatriske akutmodtagelser. Har en patient akut behov for psykiatrisk hjælp kan vedkommende rette henvendelse til akutmodtagelsen. Hvis henvendelse sker på anvisning fra egen læge kan egen læge med fordel ringe til bagvagt med orientering herom.

Voksne (18+ år) kan få akut psykiatrisk hjælp hele døgnet i:

  • Esbjerg
  • Odense
  • Vejle
  • Aabenraa 

Psykiatrisk Akutmodtagelse i Region Syddanmark

Specialistrådgivning for praktiserende læger

Psykiatrisygehuset tilbyder specialistrådgivning, hvor praktiserende læger kan få fat i en speciallæge i psykiatri. Henvendelser kan omhandle konkrete sager om kendte psykiatriske patienter, eller de kan omhandle mere generelle spørgsmål f.eks. om henvisning til psykiatrien er relevant eller lignende.

Læs mere om specialistrådgivningen på sundhed.dk

Akut/presserende behov

Alle psykiatriske afdelinger står til rådighed for specialistrådgivning til praktiserende læger i hverdage fra kl. 8.00 til 15.30. Afdelingerne kan kontaktes på deres respektive telefonnumre (se nedenstående link til
hjemmeside).

Ikke-akutte behov

Specialistrådgivning kan foregå via korrespondancer hvor sygehuset har et servicemål om svartid på max 5 hverdage.

Kontaktoplysninger

Find telefonnumre og åbningstider på sundhed.dk

APPFWU02V