Skip til primært indhold

Psykiatriens Medicinrådgivning - evaluering 2024

Opgørelse og evaluering af kerneområder 2024

Arbejdet og evalueringen af arbejdet udført af Psykiatriens Medicinrådgivning er afsluttet. I artiklen her kan findes et resumé af evalueringen. 

Om teamet Psykiatriens Medicinrådgivning

Psykiatriens Medicinrådgivning (PsMr) er et højtspecialiseret team, som bl.a. bidrager med rådgivning og sparring til læger omkring psykiatriske patienter, både i primær- og sekundærsektoren. Teamet har eksisteret i 10 år og blev i 2017 permanentgjort med midler fra psykiatrisygehuset og regionsrådet.
Kerneopgaverne for Psykiatriens Medicinrådgivning er bl.a.: 

  • Rådgivning ved psykofarmakologiske problemstillinger
    -I primærsektoren drejer det sig om rådgivning via telefon eller mail
    -I sekundærsektoren, foruden samme rådgivning via telefon eller mail, også dybdegående medicingennemgange

Det, at have mulighed for at benytte PsMr ift. de psykofarmakologiske problemstillinger klinikeren står i med patienterne, gør, at de hurtigere kan komme videre og ikke skal bruge unødig tid på selv at undersøge de forhold, som farmaceuterne kan give gode og anvendelige svar på. 

Der er en direkte linje via klinikeren, som rekvirerer sparring fra Psykiatriens Medicinrådgivning til patienten, som får gavn og glæde af svaret. 

Rådgivningsfunktion

Karakteren af spørgsmålene til rådgivningsfunktionen spænder bredt. Spørgsmål modtaget fra almen praksis er for PsMr muligvis ikke altid så komplekse, men der er også her stor tilfredshed i at kunne få konkrete svar forholdsvis hurtigt og herved også undgå at belaste psykiatrisk forvagt med sådanne henvendelser. Endda oplever PsMr at få henvendelser fra psykiatrisk bagvagt på baggrund af henvendelse fra praktiserende læger. Det er heller ikke sjældent at vi oplever at almen praksis er henvist til PsMr ift. spørgsmål om psykofarmakologisk behandling netop fra en psykiatrisk forvagt. 

Spørgsmål modtaget fra psykiatriske afdelinger spænder også vidt i kompleksitet, og ved behov (fx anden comorbiditet eller sjældne sygdomme/syndromer ol.) samarbejdes med Lægemiddelrådgivningen v. Farmakologi, OUH. 

Farmaceutisk medicingennemgang

Den farmaceutiske medicingennemgang (MGG) bygger på en tids- og erfaringsmæssig udviklet systematik til at gennemgå journalnotater, mhp. at beskrive effekt og bivirkninger og med det som baggrund kan give et kvalificeret bud på en rationel psykofarmakologisk behandling til en given patient. 

MGG som udføres for patienter på de psykiatriske afdelinger er en grundig gennemgang af patientens tidligere behandlingsforsøg og munder ud i et notat, som ikke alene anfører præparatet, men også omstændighederne under behandlingen samt grundig beskrivelse af såvel effekt som bivirkninger også fra historiske behandlinger. Dertil, efter evt. ønske fra klinikeren, ydes der også rådgivning til opstart/skift i andre behandlingsforsøg/andet præparatvalg. Dette inkluderer konkrete og anvendelige forslag til seponering af medicin, opstart af medicin eller skift af medicin. Foruden dette er fx beskrivelse af interaktioner og opmærksomhed på journalisering af monitoreringsparametre også inddraget.

Der er desuden en fordel i kontinuerlig anvendelse af de farmaceutiske medicingennemgange. Hvis disse udføres for størstedelen af de psykiatriske patienter i psykiatrien, vil farmaceuten eller klinikeren kun have behov for at gå x-antal år/måneder tilbage for at finde en grundig beskrivelse af tidligere behandlingsforsøg. Der er derfor en selvforstærkende effekt i at benytte sig af den farmaceutiske medicingennemgang.  

Opgørelse af kerneopgaver 2024

Denne opgørelse dækker over perioden 1. januar 2024 – 31. december 2024. 

Rådgivningshenvendelser

Rådgivningsfunktionen havde i 2024 i alt 617 henvendelser, heraf 342 henvendelser fra almen praksis. I 2023 var antallet af henvendelser 438, så der er tale om en stigning på 41% ila. 1 år. 195 henvendelser er fra psykiatriske afdelinger og øvrige fordeler sig på psykiatere (primærsektoren), farmaceuter, sygeplejersker eller andre sundhedspersoner. Endvidere er der en lille andel af henvendelser som videresendes til vores sparingspartner, Lægemiddelrådgivningen, Farmakologi, som varetager alle spørgsmål omkring graviditet og amning. 

Som nævnt er spørgsmålenes karakter forskellige og håndteringstiden derfor varierende. Langt de fleste henvendelser besvares dog samme dag eller inden for få dage. 

Farmaceutisk medicingennemgang

Antal henvendelser direkte fra de psykiatriske afdelinger var i 2024 på 751. Af disse er 350 medicingennemgange og 387 er andre spørgsmål, øvrige er videresendt til Lægemiddelrådgivningen v. Farmakologi. Der er et overlap ift. registrering, da henvendelser internt fra psykiatrisygehuset til rådgivningstelefonen/indbakke registreres både i arket for rådgivningshenvendelser, men også i arket for interne henvendelser, dvs. henvendelser fra psykiatrisygehuset. 

Evaluering af arbejde udført af Psykiatriens Medicinrådgivning 2024 

I det følgende beskrives den feedback, der er kommet på baggrund af spørgeskemaer sendt ud ifm. rådgivningsfunktionen eller rekvirering af medicingennemgang. Der er i nedenstående også anført en delvis konklusion på baggrund af de tilkendegivelser, vi har fået. 

Rådgivningsfunktionen

Modtagerne af kerneydelserne fra Psykiatriens Medicinrådgivning bliver også bedt om at evaluere på den rådgivning, de får.

Af de 617 henvendelser vi modtog i 2024 er 336 besvaret via mail. Spørgsmål indgivet via mail besvares oftest på samme kanal, hvorimod spørgsmål modtaget pr. telefon mange gange også afklares pr. telefon.

Der udsendes alene spørgeskema til de som får svar via mail. I alt har 52 gennemført besvarelsen af spørgeskemaet. 28 er speciallæger i almen medicin, 5 er praktiserende speciallæger i psykiatri, 12 er læger ansat i psykiatrisygehuset, 2 læger er ansat i andet speciale og endelig er 6 personer af anden profession. 
Spørgeskemaet indeholder 3 spørgsmål omkring rådgivningen, hvor der i svaret kan ses, at rekvirenterne hovedsageligt er helt enige i, at svartid, den faglige kvalitet samt den kliniske anvendelighed var tilfredsstillende. Der bemærkes en enkelt person som angiver sig delvis enig i tilfredsstillende faglige kvalitet og en enkelt person som angiver sig uenig i tilfredsstillende svartid.

De praktiserende læger bliver også spurgt ind til konsekvensen af betydningen for den videre behandling og den videre kontakt ift. inddragelse af Psykiatrien i Region Syddanmark. 23 svarer at de selv kunne varetage den videre behandling uden yderligere rådføring med psykiatrien. 3 svarer at de på baggrund af svaret kunne undlade at henvise patienten til psykiatrisk regi. 2 svarer andet uden nærmere specifikation. 
Dette er af stor betydning ift. mulig nedbringelse af belastning på fx forvagter, som også varetager en vagttelefon.

Ud fra ovenstående kan det konkluderes, at såvel anvendelighed og kvalitet er tilstede i den rådgivning, som Psykiatriens Medicinrådgivning leverer. 
Hertil kommer også, at svartiden er meget tilfredsstillende, hvilket er afgørende i en hektisk klinisk hverdag i psykiatrien såvel som hos almen praksis.

Respondenter kan også anføre egne kommentarer. Disse understreger nævnte tilfredshed med rådgivningsfunktionen.

Meget tilfredsstillende sparring/vejledning på et højt fagligt niveau. Jeg fik lige præcis den hjælp jeg havde brug for for at kunne hjælpe patiente med en mere hensigtsmæssig behandling med hendes psykofarmaka

og

Super kompetent og hurtig rådgivning. Jeg synes det er meningsfuldt at kunne optimere behandlingen for patienten i almen praksis, så behandlingen varetages der i stedet for i stedet for i psykiatrisygehuset” 

Farmaceutisk medicingennemgang

Der er udført en evaluering ved restrospektiv spørgeskema undersøgelse af farmaceutisk medicingennemgang i maj 2023 samt i september 2024. I denne rapport er det resultaterne fra undersøgelsen i september 2024 som fremlægges, men der er meget lighed til resultaterne fra 2023.

Evalueringen er udført vha. et spørgeskema som er udsendt med nyhedsbrevet fra Psykiatriens Medicinrådgivning i september, med en efterfølgende reminder sendt til fællesindbakker for afdelingerne, for endelig at blive sendt direkte til lægernes arbejdsmail.

Da vi har mange abonnenter til nyhedsbrevet - også udenfor Psykiatrien i Region Syddanmark - kan vi se af indsamlingen, at der var rigtig mange som åbnede spørgeskemaet, men som ikke besvarede det da vi netop har skrevet at det er for ansatte på psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark.

I analysen af spørgeskemaet er de 26 som blot har klikket sig frem til spørgeskemaet automatisk udeladt i besvarelserne, men de som har givet noget svar (4 personer) er det som er med til at give et forskelligt antal besvarelser for nogle af spørgsmålene. 31 personer har udfyldt hele spørgeskemaet.

Tilfredshed med den farmaceutiske medicingennemgang

Som i tidligere spørgeskemaundersøgelse omkring medicingennemgange udført af Psykiatriens Medicinrådgivning, ses en klar overvægt af stor tilfredshed med den farmaceutiske medicingennemgang. 84% (27 personer) udtrykker at de er meget tilfredse, mens en enkelt person er meget utilfreds. 
Med et gennemsnit på ca. 25 medicingennemgange pr. måned er tilbuddet også noget som benyttes af de psykiatriske afdelinger. Der er forholdsvis store afdelingsmæssige forskelle på graden af benyttelse af farmaceutisk medicingennemgang, og hvorvidt det er inddraget som en naturlig del af det kliniske arbejde.

Tidsestimat besparelse

En af årsagerne til at tilbuddet om at få udført en farmaceutisk medicingennemgang er så velbenyttet, skyldes at det er en enormt tidsrøvende opgave at løfte. Desuden er der oftest tale om de mest komplekse patienter hvor lægen står tilbage med begrænsede muligheder for farmakologisk at komme videre med at bedre patienten. Afhængig af journalmaterialet kan udførelsen af opgaven tage fra 2 timer til en hel arbejdsdag.

Bevidstheden omkring det store arbejde afspejles også i, at lægerne er meget enige i at farmaceutens arbejde med medicingennemgang direkte er med til at spare lægerne tid. 

Den tid jeg får frigivet ved at farmaceuterne laver medicinsk gennemgang kan jeg bruge på andre lægelige opgaver. Endvidere kommer patienten også hurtigere i gang med bl.a. påtænkte medicinændringer” 

I spørgeskemaet spørges ind til hvor meget tid den enkelte vurderer at farmaceutens arbejde har sparet lægen. 

34% vurderer at de kan spare mere end 2 timer ved at rekvirere en farmaceutisk medicingennemgang. 25 % vurderer at det er 1-2 timer og 35% angiver ½-1 time af sparet af deres tid. 6% vurderer at det er under ½ time. 

Mere end hver tredje svarer at farmaceutens arbejde sparer lægen mindst 2 timers arbejde. Fra farmaceuternes erfaring ved vi at det vil i mange tilfælde vil tage langt mere end 2 timer at udarbejde en medicingennemgang. 

For nogle komplicerede patienter ville jeg sandsynligvis skulle bruge en hel arbejdsdag

Der er estimeret at hver farmaceuttime benyttet til medicingennemgang frigiver 1 lægetime. I dette regnestykke er øvrige opgaver, som spørgsmål både fra afdelingerne og fra almen praksis, ikke medtaget. 

Tilfredshed med farmaceutens medicinnotat

At udarbejde et anvendeligt medicinnotat på baggrund af oftest flere hundrede journalnotater er en stor opgave. Det er yderst vigtigt at medicinnotatet er anvendeligt for lægen i klinikken. Det ses i besvarelserne at der er stor enighed i, at de notater som udarbejdes på baggrund af den farmaceutiske medicingennemgang, er brugbare. Det er i særdeleshed vigtigt, at lægen har notatet i tilstrækkelig tid for at kunne anvende det hos patienten. Her er alle på nær 1 læge enten meget tilfredse eller tilfredse med svartiden.

Det fremgår af besvarelserne at klinikerne vurderer, at notatet både er anvendeligt, informativt, grundigt og relevant. Der er derfor tale om, ikke alene et gennemført notat fra farmaceuten, men implicit også en direkte vej til kompetenceudvikling/vedligeholdelse hos klinkeren. 
Det afspejles også at de informationer farmaceuten har med i notatet er relevante og at formidlingen af dem er forståelige, -endda lærerige, og kan anvendes som redskab i behandlingsbeslutninger. 

I kommer i dybden som der ofte ikke er tid til i en travl klinik og bidrager til væsentlig bedre medicineringsmuligheder” 

Jeg ville ikke kunne få al den information med som farmaceuterne gør

Der er også gode kommentarer ift. hvordan farmaceuternes notat kunne bedres yderligere.

Jeg kunne tænke mig at der også var fokus på kronologi

Til tider kunne historisk materiale endnu bedre blive overskueligt, hvis det på en måde kan præsenteres grafisk henover en tidsakse (præparat+dosis, ændringer i symptombilledet m.v.

Relevans af farmaceutisk medicingennemgang

Farmaceutisk medicingennemgang modtages som nævnt ovenfor med stor tilfredshed hos lægerne, som udover at have et grundigt arbejdsredskab, også har kunne lave andre opgaver fordi farmaceuterne har bidraget med at spare tid hos lægerne.

Derudover har den farmaceutiske medicingennemgang også andre medfølgende betydende effekter når det kommer til psykofarmakologisk behandling. Der er stor enighed i at arbejdet fra farmaceuterne direkte er med til at bedre patientsikkerheden. 

Jeg er altid svært imponeret over grundigheden i gennemgangen og det komplette overblik også ift. tidl. Effekt, potentielle bivirkninger, interaktioner m.m. Det er en helt uvurderlig hjælp i en travl hverdag og bidrager til høj kvalitet af vores arbejde ved støtte til korrekt præparatvalg og mindsker dermed risikoen for forlængede forløb, genindlæggelser m.m.

Det vurderes også at en konsekvens af farmaceuternes arbejde fører til at patienter får rationelle behandlinger af høj kvalitet, som direkte er medvirkende til, at patientsikkerhed og -tilfredshed bedres/øges. 

Det er også meget behjælpelig til at få øje på, hvis der er enkelte præparater, som ikke er forsøgt endnu. Derudover er det også MEGET hjælpsomt, når det handler om at formidle at medicinske behandlingsmuligheder er udtømte og hvilket præparat måske havde færrest bivirkninger

Det vurderes samtidig at farmaceuternes arbejde højner behandlingskvaliteten og er med til at sikre at den farmakologisk behandling er rationel.

Konklusion 

Der er fortsat et klart forbrug af farmaceuternes kompetencer hvilket understreger et behov fra klinikerne både i primær og sekundær sektoren.

Arbejdet i Psykiatriens Medicinrådgivning er derfor med til at løfte behandlingsvejen for patienterne med grundig stillingtagen til den psykofarmakologiske behandling. Da der er mangel på læger på de psykiatiske afdelinger er det oplagt at farmaceuterne inddrages i opgaver på de psykiatiske afdelinger. Ift. medicingennemgange er det beskrevet at der er en besparelse af lægetid en til en med farmaceuttid. Der er lagt op til i sundhedsstrukturreformen at inddrage andre sundhedsfaglige og dette illustrerer i den grad hvordan kliniske farmaceuter er med til at frigøre lægeressourcer.

Oveni dette viser spørgeskemaundersøgelse i rådgivningsfunktion at der også kan spares lægetid da det er farmaceuterne som besvarer mange spørgsmål omkring psykofarmaka hvor alternativet var forvagt på en psykiatrisk afdeling. 

Det kan konkluderes, at indsatserne fra Psykiatriens Medicinrådgivning, hvad enten der er tale om rådgivning om psykofarmaka eller konkrete medicinanamneser og -gennemgange, opleves af klinikerne overordnet, at svar fra Psykiatriens Medicinrådgivning er:

•    tidsbesparende for det kliniske personale (særdeles læger)
•    direkte til gavn for patienten og dennes videre behandling (kvalitet for forbrugeren=patienten)
•    meget anvendelig og klinisk relevant (kliniknært)
•    en hjælp og faglig støtte (fagligt anvendeligt)
•    oveni også er lærerigt (kompetenceforstærkende)
•    svartiden er meget tilfredsstillende (klinisk anvendeligt)

Afsluttende bemærkninger fra Psykiatriens Medicinrådgivning

Som nævnt indledningsvis har Psykiatriens Medicinrådgivning 10 år års tiltagende erfaring indenfor psykofarmakologisk rådgivning. Måden og rammerne, vi arbejder indenfor, er kommet i stand ved løbende justering ift. de indsatser, vi har leveret og den efterspørgsel som er. 

De seneste år har vi fundet frem til, at den bedste model er, hvor klinikerne selv henvender sig med både store og små problemstillinger -hvilket som nævnt sker i stort format.

Dette har ført til, som det ses af ovenstående evaluering, en meget positiv tilkendegivelse af det arbejde, Psykiatriens Medicinrådgivning direkte bidrager med til klinikeren, som i den anden hånd holder patienten, og anvender de input og den rådgivning, som er afgivet fra Psykiatriens Medicinrådgivning. 

Det er et arbejde , vi er meget stolte af at præstere at kunne løfte. Vores fornemmeste opgave er at blive ved med at forbedre vores arbejde ift. at kunne løfte opgaven og direkte hjælpe klinkeren til at sikre den mest rationelle behandling til hver enkelt patient og vi ser frem til at fortsætte dette arbejde når psykiatrien i 2026 integreres i somatikken. Der for afsluttes også denne evaluering med et citat fra en læge i psykiatrien. 

Jeg værdsætter helt utroligt meget samarbejdet med jer

Den fulde evalueringsrapport kan rekvireres ved henvendelse til Mette Lundberg mgl@rsyd.dk 

APPFWU01V