Møde d. 1. april 2025 i Patient- og Pårørenderådet Psykiatrisk Afdeling Odense
Mødet behandlede emnerne jævnfør dagsorden
Mødeinfo
Tidspunkt: 01.04.2025
Sted: Psykiatrisk Afdeling Odense, J.B. Winsløws Vej 18, 5000 Odense C.
Deltagere og afbud
Deltagere: Lisbeth, Rikke, Karin, Julie, Ann Britt, Thora, Katja, Anne, Gerda, Anette
Afbud fra: Hanne, Kiki, Sonja
Referat
Ordstyrer: Lisbeth
Referent: Anette
Oplæg om selvskadeindsats v/specialsygeplejerske
Søren orienterer om selvskadeindsatsen i form af et fælles regionalt fundament. Årsagen til indsatsen er på baggrund af fokus på tvangsforanstaltninger, der udføres over for patienter, der har selvskadet. Målet er nedbringelse af brug af tvang. Udførelse af tvang har også betydning for arbejdsmiljøet og arbejdsskader blandt personalet.
I projektet er tilknyttet en tværgående koordinator, en tovholder lokalt i alle afdelinger og derudover nøglepersoner. Der er udarbejdet 10 nøgleinterventioner i regionsregi samt værktøjer i form af screening i forhold til selvskade, både ved indlæggelse og i ambulant regi mhp. tidlig opsporing og indsats heroverfor. Derudover kædeanalyse, hvor der efter selvskade analyseres sammen med patienten.
Strukturkommissionen
Somatik og psykiatri skal ligestilles, det psykiatriske sygehus i regionen bliver nedlagt og fordelt på de 4 somatiske sygehuse pr. 1. januar 2026. Der pågår drøftelser af det, man gerne vil bevare og styre på regionalt niveau fx særlig videreuddannelse, efteruddannelse m.v.
Der er personaleprocesser i gang - ca. 100 i administrationen i Vejle skal flyttes ud på de 4 sygehuse: OUH, Sygehus Lillebælt, Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg integreres med OUH. Børne- ungepsykiatrien integreres med OUH med satellitter i regionen. Center for Digital Psykiatri integreres med OUH. Traume og tortur integreres med Sygehus Lillebælt med satellitter i Odense og Vejle.
Organisationsændringen betyder også et større samarbejde somatik og psykiatri imellem.
Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg har oprettet en projektstilling i PAM/FAM med en vejledende og rådgivende funktion i FAM i forhold til patienter, der kommer med selvskade eller selvmordstanker.
Nye tilbud i forhold til 10 års planen
- Tidlig indsats til voksne med psykoser i ambulant regi, OPUS-teamet er blevet opnormeret.
- Styrke området omkring spiseforstyrrelser. Der er ansat specialpsykolog, der skal gå på tværs i afsnit og teams.
- Ansættelse af medarbejder i forhold til selvmordsforebyggelse.
- Ansat almenmediciner, der er i afsnit og teams.
- Fået midler til at oprette botilbud teams. Kommunale botilbud og behandlingspsykiatrien rykker sammen i forhold til komplekse patienter med vejledning til bosteder inden for alle diagnosekategorier. Dækker hele Fyn med undtagelse af Assens og Middelfart Kommuner. Der skal identificeres fra hvilke bosteder, der hyppigst forekommer indlæggelser med brug af tvang.
- Ansættelse af socialsygeplejerske i PAM. Skal bl.a. sikre en god udskrivelse i forhold til patienter, der har sociale problemstillinger fx patienter med diabetes, der ikke kommer til kontrol eller patienter, der indlægges i somatikken med diverse lidelser, hvor der bygges bro til psykiatrien.
Afsked med Lisbeth, valg af ny formand
Tak til Lisbeth for indsatsen, engagement og input til rådet siden 2019, heraf de seneste år som formand. Valg af ny formand udskydes til næste møde.
Evt.
Rikke: Ledelsen ønsker et fælles Patient- og pårørenderåd for Odense og Svendborg efter sammenlægningen, hvilket rådet er enig i.
Thora: Ønskeliste fra patient: et forstyr-ikke skilt, et stykke chokolade på hovedpuden ved indlæggelse, koffeinfri kaffe, billige solbriller (lysfølsomhed eller for at undgå øjenkontakt med andre patienter), besøgsbabyer.
Ønsker drøftes i oversygeplejerskegruppen.
Ann-Britt: Holder oplæg i PsykInfo-regi.
Anette: Hanne er udtrådt af rådet efter eget ønske.
Næste møde
03.06.2025.