Skip til primært indhold

Lithium og stofskifte

Påvirkning af stofskiftet ved lithiumbehandling

Nedsat stofskifte som bivirkning til lithium

Lithium er et grundstof, der som medicin findes i to kemiske strukturer i form af et citrat eller som carbonat, med handelsnavnene Litarex og Lithiumkarbonat.
Lithium benyttes bl.a. til behandling af bipolar lidelse og er førstevalgspræparat hertil. Som med al medicin gælder, at ”hvis der er virkning, er der også risiko for, at der kan være bivirkning”, og en af disse sætter vi fokus på i denne artikel – nemlig omkring stofskiftepåvirkning.

Symptomer på nedsat stofskifte

Andre betegnelser for nedsat stofskifte er også hypothyreose, hypothyroidisme og myksødem. Nedsat stofskifte er en bivirkning, som kan ses til bl.a. behandling med lithium, men kan også udvikles hos personer, som ikke er i lithiumbehandling. Det er en sygdom, som udvikles gradvist og langsomt over flere år, og flere af symptomerne er ikke nødvendigvis kun kendetegnende for et nedsat stofskifte. Symptomer kan være træthed, øget søvnbehov, initiativløshed, hår og hud kan blive tørt, og der kan forekomme muskelpåvirkning i form af ømhed eller smerte (1).

Måling af stofskiftetilstand

I den generelle befolkning kan det være symptomer som ovennævnte, der fører til, at man foretager en måling af stofskiftehormonerne. Patienter, som opstartes i lithiumbehandling, følger derimod en fastlagt plan, hvor der hvert år tages en blodprøve ift. vurdering, om der er påvirkning i stofskiftet. (2)

Stofskiftehormoner

TSH, som står for thyroideastimulerende hormon, er den markør, man måler på ift. at vurdere, om der er ændringer i stofskiftet. TSH regulerer stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og triiodthyronin (T3) via påvirkning på skjoldbruskirtlen, hvor de dannes. TSH reguleres selv af endnu et hormon, thyrotropin-releasing hormon (3).

Lithiuminduceret hypothyroidisme

Lithium påvirker dannelsen og frigørelsen af thyreodeahormonerne via forskellige mekanismer, som kan føre til nedsat stofskifte.
Lithium opkoncentreres i skjoldbruskirtlen og påvirker/mindsker iodoptagelsen, som er involveret i omdannelsen af T4 til T3. Et nedsat niveau af T3, som er ”det aktive” stofskiftehormon, har derfor en klinisk manifestation af nedsat stofskifte. Denne manglende/nedsatte frigørelse af T3 fører til en kompensatorisk øgning i TSH-sekretion (4,5).

Nedsat stofskifte

Nedsat stofskifte vil vise sig som en forhøjet værdi i TSH og samtidig en forsænket T4-værdi, som dog i nogle tilfælde også kan være normal (subklinisk hypothyreose) (6). TSH har døgnvariation og peaker om natten. Variationen kan være med op til 50 % (7).

Forekomst af lithiuminduceret hypothyroidisme

Det er beskrevet, at nedsat stofskifte forekommer hos 8-19% af patienter i behandling med lithium, hvor det i baggrundsbefolkningen er 0,5-1,8%. Hertil kommer, at prævalensen, når der er tale om subklinisk hypothyreodisme, er op til 23% (6). Forekomsten af lithiuminduceret hypothyreodisme er hyppigere set hos kvinder og viser sig oftest inden for de 2 første år af behandlingen (4), men også ældre og de, som har en familiær historik med hypothyreodisme, er i øget risiko (8). Hos patienter, som også har antistoffer, thyroidea-peroxidase (TPO) antistof, er risikoen øget med en faktor 8 (7,8).

Behandling af nedsat stofskifte

Anbefalede førstevalg til behandling af nedsat stofskifte er supplement af thyroxin (T4) i form af levothyroxin. På det danske marked findes Eltroxin og Euthyrox som tabletter og Tirosint som kapsler. Dosis er forskellig fra person til person. Dosis for de fleste ligger på mellem 50-200 microgram dagligt. Den passende dosis findes ved kontrol af TSH-niveauet. Særligt i starten er det nødvendigt med hyppigere kontroller (4.-6. uge) for at sikre en optimal behandling. Behandlingen opstartes oftest hos den praktiserende læge, som også følger patienten med årskontroller.
De symptomer, der har været som følge af nedsat stofskifte, vil for langt de fleste patienter forsvinde. Hos de patienter, som igennem længere tid har haft betydelige symptomer, kan der dog gå op til nogle måneder, inden patienten er symptomfri (7).

Behandling med thyroideahormoner

Hvis det nu forholder sig sådan, at man har fået nedsat stofskifte som bivirkning til lithium, kan man trøste sig med, at der stort set ikke er bivirkninger forbundet med behandling med thyroideahormoner, når disse anvendes i fysiologiske doser (9).
Behandling med thyroideahormoner er også taknemmeligt ift. compliance, da halveringstiden er på 7 dage. Selvom det skal tilstræbes, at tabletindtaget sker dagligt, er det muligt ved glemte doser blot at tage den glemte dosis, når man kommer i tanke om det. Tabletten kan tages når som helst på dagen, men for at sikre en ensartet absorption anbefales indtag på tom mave (6).

Hypothyroidisme som kontraindikation for lithiumbehandling

Det står tydeligt anført, at lithium er kontraindiceret til patienter, som har hypothyroidisme, og at behanding med lithium til disse patienter kan forværre tilstanden yderligere (10). Det er dog også beskrevet, at behandling af nedsat stofskifte sagtens kan foregå sideløbende med lithiumbehandling (11).

 

Kilder 

1. Hypothyreoidisme - myksødem [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/information-til-praksis/syddanmark/almen-praksis/patientbehandling/patientforloeb/forloebsbeskrivelser/icpc-oversigt/t-endokrine-metaboliske-ernaeringsmaessige-forhold/hypotyreoidisme/
2. Lithium - særlige forholdsregler ved opstart og behandling.
3. Thyreoideastimulerende hormon (TSH) - Patienthåndbogen på sundhed.dk [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/undersoegelser/blod-og-urinproever/thyreoideastimulerende-hormon-tsh-p/
4. Rizzo LFL, Mana DL, Serra HA. DRUG-INDUCED HYPOTHYROIDISM. 2017;
5. Kleiner J, Altshuler L, Hendrick V, Hershman JM. Lithium-Induced Subclinical Hypothyroidism: Review of the Literature and Guidelines for Treatment. J Clin Psychiatry. 15. april 1999;60(4):249–55.
6. Hypothyreose - Lægehåndbogen på sundhed.dk [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/endokrinologi/tilstande-og-sygdomme/thyreoideasygdomme/hypothyreose/
7. Dansk Endokrinologisk Selskab [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Hypothyroidisme. Tilgængelig hos: https://endocrinology.dk/nbv/thyroideasygdomme/hypothyroidisme/
8. Gitlin M. Lithium side effects and toxicity: prevalence and management strategies. Int J Bipolar Disord. 17. december 2016;4:27.
9. Thyroideahormoner - information til sundhedsfaglige - Medicin.dk [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/grupper/173000
10. Litarex® - information til sundhedsfaglige - Medicin.dk [Internet]. [henvist 23. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/768
11. Lithium and the thyroid [Internet]. [henvist 24. oktober 2024]. Tilgængelig hos: https://medilib.ir/uptodate/show/7843

 

APPFWU01V