Forskningsprojektet ”Blodpropper ved anoreksi” er blandt finalisterne i stor konkurrence
Hvorfor får patienter med spiseforstyrrelsen anoreksi blodpropper, og hvor ofte sker det? Det har Jeanie Meincke Egedal og René Klinkby Støving sat sig for at undersøge i kampen for at redde liv. Nu er forskningsprojektet blandt de nominerede til konkurrencen Et Sundere Syddanmark, hvor 2 millioner kroner er på højkant.
- I Danmark er der ca. 5000 – hovedsageligt unge kvinder - der har anoreksi. De bør ikke få blodpropper, og bør slet ikke få blodpropper, de potentielt kan dø af, fortæller Jeanie Meincke Egedal, der er læge og sammen med René Klinkby Støving har sat sig for at belyse forekomsten og mulige årsager til blodpropper ved patienter med spiseforstyrrelsen anoreksi, der er den psykiatriske sygdom, der har den højeste dødelighed, når man tager højde for den unge alder.
Nu er projektet med i konkurrencen om at vinde dette års udgave af citizen science-projektet Et Sundere Syddanmark, hvor Psykiatrien og fire andre sygehuset i Region Syddanmark dyster om forskningsmidler for i alt 2 millioner kroner.
Borgerne skal kåre vinderen
Mens det er sygehusene selv, der indstiller til prisen, er det antallet af SMS-stemmer afgivet af borgerne i regionen, der afgør, hvem der løber med hovedpræmien på 1 million kroner.
- Man skal stemme på vores projekt, fordi det kan være altafgørende og livsvigtigt for patienter med spiseforstyrrelsen anoreksi. Projektet kan være med til at forebygge potentielt dødelige blodpropper, lyder det fra René Klinkby Støving, professor ved Center for spiseforstyrrelser i Region Syddanmark.
Den endelige afgørelse sker ved et stort anlagt tv-show den 18. maj, hvor TV Syd og TV 2 Fyn i fællesskab sender direkte fra Videnbyen i Odense.
Allerede fra den 2. maj vil det være muligt at afgive sin stemme via SMS.
Du kan læse mere om Et Sundere Syddanmark på TV2 Fyns hjemmeside.