Skip til primært indhold

Internetpsykiatrien vinder publikumspris ved stor digital konference

En ny behandling, som er udviklet af Center for Digital Psykiatri i Odense, får anerkendelse ved Danmarks største konference om offentlig digitalisering.

En del af holdet bag Internetpsykiatrien.

En del af holdet bag Internetpsykiatrien. Fra venstre: psykolog Katrine Vitting Ellermann Madsen, data manager Ramlo Abdulkadir Mohamed, ledende psykolog Ulla Damgaard-Sørensen og centerchef i Center for Digital Psykiatri Marie Paldam Folker.

At internetbaseret behandling af let til moderat depression og angst er en rigtig god idé, det blev slået fast til #OffDig konferencen i aftes. Her vandt Internetpsykiatrien Publikumsprisen.

- Vi er så stolte lige nu. Det er en kæmpe anerkendelse af vores lange seje træk med at udvikle en behandling, som slet ikke fandtes i Danmark for få år siden. Publikumsprisen er et stort skulderklap til teamet af psykologer, som lige nu laver terapeutisk pionerarbejde. Men også til resten af Center for Digital Psykiatri: ingeniører, programudviklere, grafikere, administrative kolleger osv. Digital behandling er en holdindsats, som kræver mange fagligheder på én gang, siger Ulla Damgaard-Sørensen, ledende psykolog ved Internetpsykiatrien.  

Det var de cirka 1500 deltagere ved konferencen, som stemte og valgte, at det internetbaserede behandlingstilbud skulle løbe med prisen.

Hos Internetpsykiatrien henviser patienterne sig selv til gratis behandling. Hele behandlingsforløbet sker online, hvor patienterne ansøger, screenes, udredes og behandles digitalt. Efter patienterne har været igennem en indledende videosamtale med en psykolog, får de adgang til et selvhjælpsprogram med viden og øvelser. Undervejs støttes patienterne af psykologer via skriftlig feedback.

- Behandlingen kan skabe ny kapacitet til at hjælpe flere af de tusindvis af danskere, som lige nu står på venteliste med f.eks. angst eller depression. Vores digitale forløb vil være det rigtige for nogle patienter, mens andre har brug for fysisk fremmøde eller en kombination af de to. Center for Digital Psykiatri udvikler og forsker i behandlingsprogrammer til helt nye målgrupper. Til sommer lancerer vi f.eks. angstbehandling for 12-17årige i Region Syddanmark, siger Ulla Damgaard-Sørensen.

Internetpsykiatrien er udviklet og drives af Center for Digital Psykiatri, en afdeling i Psykiatrien i Region Syddanmark, men patienter fra alle regioner kan få hjælp. Indtil nu har 2000 patienter gennemført det internetbaserede behandlingstilbud.

- Holdet bag Internetpsykiatrien har vist, at god psykiatrisk behandling kan foregå digitalt, og at patienterne også efterspørger online tilbud. Denne behandling er især god, fordi den kan forebygge, at patienter får det så dårligt, at de skal indlægges. Det er til gavn for både patienterne og psykiatrien. At vinde publikumsprisen er et stort skulderklap til Internetpsykiatrien, siger Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Internetpsykiatrien var også nomineret til Innovationsprisen, der gik til Næstved Kommune med projektet Digitalt Tilsyn.

APPFWU01V