Skip til primært indhold

Psykiatri: Specialsygeplejersken Solveig kan fejre 50 år i Region Syddanmark

Tirsdag den 1. oktober er det 50 år siden, at Solveig Rennebod betrådte sygehusgangene i Odense for første gang. Det er særligt arbejdet med de psykiatriske patienter, der har fyldt i et langt og spændende arbejdsliv.

Solveig Rennebod

Egentlig er det veninden Marianne, der er skyld i, at Solveig Rennebod nu kan fejre sit 50 års jubilæum i Region Syddanmark.

For over et halvt århundrede siden passede en ung Solveig nemlig Mariannes fire børn. Og dét skulle vise sig at få enorm betydning for barnepigens valg af karriere.

- Marianne var sygeplejerske på skadestuen, og selv om jeg egentlig troede, at jeg skulle være sygehjælper, så mente Marianne, at et job som sygeplejerske ville være det rigtige for mig. Så sådan endte det. Det er jeg hende virkelig taknemmelig for i dag, lyder det fra jubilaren, der aldrig har fortrudt sit valg og stadig mødes jævnligt med veninden.

Det er dog ikke på skadestuen, at Solveig Rennebod har brugt sine evner som specialsygeplejerske - men derimod i Psykiatrien i Region Syddanmark.

- Psykiatrien har jo forandret sig rigtig meget gennem årene. Dengang var der mange, der var indlagt i lang tid og grænserne for, hvornår man kunne blive indlagt, var også meget anderledes. Dengang talte vi heller ikke så meget om selve sygdommen med patienterne. Vi sagde bare: ”Når du bliver rask, kan du komme hjem igen”, men vi talte ikke med patienten om, at vedkommende måske havde skizofreni, og hvordan man kunne agere i det.

- I min elevtid havde vi sygeplejersker også forklæde på. Dengang sagde vi ”frøken” og ”frue”, og afdelingssygeplejersken havde lange ærmer på deres kitler og kapper på hovedet, fortæller Solveig med et smil.

Gennem tiden er det blevet til rigtig mange samtaler med psykiatriske patienter. Først på sengeafdelingen i Odense, hvor Solveig i en periode fungerede som stedfortræder, og i dag i Lokalpsykiatrien i Odense. Her arbejder den erfarne specialsygeplejerske inden for psykoseområdet, og det er særligt patienter med svær skizofreni, der fanger hendes interesse.

- Jeg kan godt lide, at man følger dem over længere tid. Nogle patienter har jeg kendt i over 40 år. Jeg har blandt andet en patient, som jeg har kendt, siden hun var 19 år. Nu er hun i slutningen af 50’erne. Selve dét at få lov til at følge med på sidelinjen over så lang en årrække, synes jeg, er spændende. Det er jo både i gode og dårlige perioder, man møder dem. Og jeg kan jo se, at man godt kan leve et fint liv, med de udfordringer man nu har, hvis man passer sin behandling og medicin.

Selv om fødselsattesten i dag siger 69 år, så er Solveig ikke bange for at blive arbejdsløs lige foreløbig. Ved siden af sit virke som specialsygeplejersker brænder hjertet nemlig også for frivillighed, hvorfor hun også har været frivillig i den lokale lektiecafé for syriske børn og voksne i hjembyen Tommerup, og i ny og næ også bliver indkaldt som domsmand i retten i Odense.

Den 1. oktober er det så 50 år siden, at Solveig Rennebod havde første arbejdsdag i Region Syddanmark, og for jubilaren selv har det været vigtigt at nå den særlige milepæl. For at markere det gode og vigtige samarbejde med de mange kollegaer, har hun inviteret dem til at fejre dagen hjemme i privaten. Det er nemlig også takket være dem, at Solveig er fortsat så mange år i jobbet.

- Der er jo ikke så mange, der når til deres 50 års jubilæum. Når jeg kigger på min svigersøn, som er 51 år, så kan jeg jo godt se, at jeg faktisk har arbejdet her i stort set hele hans liv. Det sætter det lidt i perspektiv.

APPFWU01V