Skip til primært indhold

Nyt samarbejde skal lette adgang til foreningsfællesskaber for psykisk sårbare unge

Organisationen Social Sundhed og Psykiatrien i Region Syddanmark er gået sammen om at støtte unge, som ønsker at blive en del af et foreningsfællesskab. Formålet er at sikre større social lighed i sundhed og bedre mental trivsel for unge med tilknytning til Psykiatrisk Akutmodtagelse i Odense samt lokalpsykiatrien i Odense og Svendborg. Samarbejdet er støttet af VELUX FONDEN.

Nyt samarbejde skal lette adgang til foreningsfællesskaber for psykisk sårbare unge

Psykisk mistrivsel kan for mange medføre tab af tilknytning til enten uddannelse, arbejdsmarked eller ens sociale netværk. Og vejen tilbage til mental sundhed indebærer derfor ofte en genoptagelse af det sociale liv - men det kan være svært på egen hånd.

Med et nyt samarbejde mellem Social Sundhed og Psykiatrien i Region Syddanmark vil frivillige brobyggere tilbyde håndholdt støtte med afsøgning af mulige fællesskaber og foreningstilbud samt følgeskab i en opstartsperiode for sårbare unge med tilknytning til Psykiatrisk Akutmodtagelse i Odense, samt lokalpsykiatrien i Odense og Svendborg.

Det er VELUX FONDEN, der over de næste tre år støtter projektet med 4,5 millioner kroner.

- Vi glæder os over, at psykiatrien også har fokus på, at det at blive rask også handler om at få hjælp til alt det liv, der foregår uden for sygehuset og ved siden af behandling. Endnu flere mennesker skal have adgang til foreningslivet, der rummer så mange kvaliteter, som unge med tilknytning til psykiatrien i dén grad kan drage nytte af, lyder det fra Kristina Louise Bliksted, direktør i Social Sundhed.

Social Sundhed har allerede erfaring med at bygge bro til foreningslivet i Aarhus Kommune og Aalborg Kommune, og det skal nu udbredes og udvikles i en regional, psykiatrisk kontekst.

Og dét glæder Administrerende Sygehusdirktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

- Der er ingen tvivl om, at civilsamfundet og foreningslivet kan noget ganske særligt, når det kommer til mental trivsel. Her kan man få en pause fra sygdom og sygdomstanker, ligesom man kan indgå i fællesskaber, der kan være med til at fremme recovery og forebygge mistrivsel.

Med samarbejdet afprøves et tæt samarbejde mellem Social Sundhed som civilsamfundsaktør og Psykiatrien i Region Syddanmark, som kan være til inspiration fremadrettet. Derfor er Syddansk Sundhedsinnovation med i projektet for løbende at bidrage til metodeudvikling, løbende opsamling af viden og til systematisk at inddrage de unges perspektiver i projektets udvikling.

- Unge med psykisk sårbarhed risikerer at miste deres tilhørsforhold og fællesskaber, som er afgørende for deres trivsel og recovery. Vi ser frem til at følge projektets metodeudvikling og tværsektorielle samarbejde mellem civilsamfundet og psykiatrien, så vi kan støtte de unge i at genfinde vejen til sociale fællesskaber, siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

Fakta

Social Sundhed er en organisation, der arbejder for at sikre social lighed i sundhed i hele Danmark. Læs om Foreningsbrobygning på www.socialsundhed.org.

VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der ønsker et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.

Charlotte Rosenkrantz Josefsen

Charlotte Rosenkrantz Josefsen

Administrerende sygehusdirektør


99 44 48 01

Kristina Louise Bliksted

Direktør

Social Sundhed


22 41 59 14

Anne Louise Fisker Nielsen

Senior Kommunikationsrådgiver

VELUX FONDEN


27 90 12 22
APPFWU02V