Skip til primært indhold

Nye frirum for psykisk sårbare mennesker

Mange psykisk sårbare mennesker er ramt af ensomhed, som i alvorlige tilfælde kan være livsfarlig. Med projektet ”Fælles om Mad” går KFUM’s Sociale Arbejde og Region Syddanmark til kamp mod ensomheden ved at skabe frirum, hvor deltagerne kan vokse i fællesskab. Projektet udbredes snart til andre regioner.

Fælles om Mad

Mange psykisk sårbare mennesker er ramt af ensomhed, som i alvorlige tilfælde kan være livsfarlig. Med projektet ”Fælles om Mad” går KFUM’s Sociale Arbejde og Region Syddanmark til kamp mod ensomheden ved at skabe frirum, hvor deltagerne kan vokse i fællesskab. Projektet udbredes snart til andre regioner.

Tomhed, isolation og usikkerhed er kendte følelser for mange psykisk sårbare mennesker. Det kan være svært at finde ind i fællesskaber efter en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling, eller hvis man kæmper med psykiske udfordringer.

Projektet ”Fælles om mad” skaber frirum, som kan være indgang til givende fællesskaber for psykisk sårbare mennesker. Når deltagerne, som typisk er tilknyttet lokalpsykiatrien, bliver mere trygge, inviteres de også med i andre aktiviteter med afsæt i fællesskab og samvær. Det kan være alt fra en gåtur og fællessang til foredrag og brætspil samt tilbud om støtte og rådgivning.

Aktiviteterne skal gøre det muligt for deltagerne at få brudt ensomheden, som i alvorlige tilfælde kan medføre en række sygdomme og tage gode leveår fra livet.

. Mænd og kvinder i alvorlig ensomhed lever i gennemsnit 8,9 og 6,3 år kortere end mennesker, som ikke oplever alvorlig ensomhed.

”Fælles om Mad” er en indsats i samarbejde mellem Region Syddanmark og tre af KFUM’s Sociale Arbejdes væresteder: Café Jydepotten i Grindsted, Café Paraplyen i Kolding og Café Parasollen i Vejle. Og projektet bliver snart udbredt til Region Midtjylland og Region Nordjylland med støtte fra Socialstyrelsen.

- Vores ambition er at skabe rummelige og forventningsfri fællesskaber, hvor alle kan bidrage og føler sig mødt og set, som dem de er. Med over 170 institutioner og sociale projekter, er KFUM’s Sociale Arbejde en slags ”social schweizerkniv”, som også kan støtte mennesker med retshjælp, gældsrådgivning og andre ting, når vi har lært hinanden at kende og opbygget tryghed og tillid, siger udviklingschef Michael Aagaard Seeberg, som tilføjer:

- Det er nyt og lærerigt for os som social, diakonal organisation at have et formelt samarbejde med psykiatrien. Og vi kan allerede nu se, at samarbejdet er til stor gavn for psykisk sårbare mennesker.

Sygeplejefaglige direktør for Psykiatrien i Region Syddanmark Anne Mette Vind glæder sig også over, at samarbejdet kommer målgruppen til gavn.

- Vi glæder os over at prøve ideen af sammen med KFUM’s Sociale Arbejde. Vi har vidt forskellige erfaringer og muligheder. Det ser jeg som en styrke, når vi skal hjælpe borgere i målgruppen, der er ramt dobbelt dels af deres psykiske sygdom og dels af ensomhed og isolation. En situation, som kan være med til at begrænse muligheden for et godt og værdigt liv, siger Anne Mette Vind, sygeplejefaglige direktør hos Psykiatrien i Region Syddanmark.

Yderligere oplysninger:

APPFWU02V