Skip til primært indhold

Psykiatriens forskningsprojekt vinder 400.000 kroner ved Et Sundere Syddanmark

Onsdag aften vandt Psykiatriens forskningsprojekt ”Blodpropper ved anoreksi”, med forskerne Jeanie Meincke Egedal og René Klinkby Støving i spidsen, en flot 3. plads i Et Sundere Syddanmark.

Glade forskere vandt 400.000 kroner ved Et Sundere Syddanmark

Det var spænding til det sidste, da det skulle afgøres, hvilke forskningsprojekter der skulle løbe med forskningsmidler for i alt 2 millioner kroner ved Et Sundere Syddanmark.

Finalen, der blev sendt på TV 2 FYN og TV SYD’s regionale kanaler, endte med en sejr til Sygehus Sønderjyllands forskningsprojekt ”Helhedsorienteret intensivbehandling”, mens Sydvestjysk Sygehus og projektet ”Akut svimmelhed” tog andenpladsen.

Psykiatriens forskningsprojekt ”Blodpropper ved anoreksi” vandt en flot 3. plads og kunne dermed gå hjem med en check på 400.000 kroner.

Det betyder, at Jeanie Meincke Egedal og René Klinkby Støving inden længe kan tage hul på projektet, der kan være med til at forebygge blodpropper hos patienter med spiseforstyrrelsen anoreksi.

- Den støtte vi har modtaget i forbindelse med Et Sundere Syddanmark har været overvældende, og det er jo ikke en opbakning, man normalt får, når man sender en almindelig ansøgning ind til et forskningsudvalg. Den opbakningen og anerkendelse vi har fået omkring projektet her, giver en hel anden arbejdsglæde, som vi kan bruge fremadrettet, lyder det fra René Klinkby Støving.

- Det har været vigtigt for os, at der er blevet sat spot på spiseforstyrrelsen anoreksi på en ordentlig måde – med respekt for patienterne og de pårørende – og på en inviterende måde, hvor man kunne undres og stille spørgsmål, uden at det blev gjort rosenrødt. For det er bare på ingen måde rosenrødt at have den her sygedom. Det er liv eller død, fortæller Jeanie Meincke Egedal.

Startskud til mere forskning og samarbejde på tværs af psykiatri og somatik

Herhjemme lider godt 5000 – hovedsageligt unge kvinder – af spiseforstyrrelsen anoreksi, der er den psykiske sygdom med den højeste dødelighed, når man tager højde for den unge alder.

Derfor er der også god grund til at bruge netop dette forskningsprojekt som et startskud til mere forskning i anoreksi, lyder det fra lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

- Anoreksi er et meget, meget vigtigt emne. Der er brug for, at der sker nogle forskningsmæssige gennembrud på området – og det giver det her forskningsprojekt en god anledning til, forklarer Anders Meinert Pedersen, der samtidig glæder sig over, at prisen også er en anerkendelse af dét samarbejde, der kører på tværs af psykiatrien og somatikken.

- Vi vil meget gerne udvikle på området i samarbejde med somatikken. Center for Spiseforstyrrelse er jo netop et samarbejde mellem fire afdelinger – to afdelinger i psykiatriens verden og to i den somatiske verden, og det bliver spændende at følge nyt OUH, hvor vi får et fælles sengeafsnit til behandling af spiseforstyrrelse. Lige nu er der også gode tanker omkring et fysisk center med ambulant behandling, så vi kan række endnu længere ud i samfundet, lyder det fra Anders Meinert Pedersen.

Også Jeanie Meincke Egedal og René Klinkby Støving, der til dagligt er specialansvarlig overlæge og professor ved Center for Spiseforstyrrelser, håber på, at deres forskningsprojekt kan være med til at videreudvikle samarbejdet på tværs.

- Vi skal fortsat bliver endnu bedre til at arbejde på tværs af somatikken og psykiatrien, men den opbakning vi har fået igennem det her projekt, er helt sikkert også en indikator på, at der er opbakning til samarbejdet, lyder det.

Et Sundere Syddanmark er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2 FYN og TV SYD.

Det er borgernes sms-stemmer, der har afgjort, hvilke forskningsprojekter der skulle vinde forskningsmidler for i alt 2 millioner kroner.

APPFWU01V