Skip til primært indhold

Binge Eating Disorder - (BED) med skriftlig støtte fra en psykolog

Center for Digital Psykiatri i Odense har udviklet et internetbaseret behandlingskoncept til let, moderat og svær Binge Eating Disorder, (BED). Behandlingen kan søges af borgere i Region Syddanmark fra 18 år. Siden vores tilbud startede den 29. april 2019, har vi modtaget mange anmodninger om behandling. Vi er glade for den store interesse, og vi gør vores bedste for, at flest muligt kan få hjælp.

Der er aktuelt lukket for ansøgninger, men ny dato meldes ud her på siden i løbet af det nye år.

Hold øje med denne side, som løbende vil blive opdateret

Vores selvhjælpsprogram (uden psykologstøtte) til Binge Eating Disorder er midlertidigt lukket. Hold øje med siden, som vi opdaterer, når vi åbner igen.

Hvad er symptomerne på BED?

BED er en spiseforstyrrelse og kaldes på dansk tvangsoverspisning. Grundlæggende handler BED om at spise på følelser, og ofte opleves overspisning som et frirum fra tristhed, ensomhed, stress eller angst. 

For at opfylde kriterierne for BED skal du have gentagne episoder med overspisning hvor du indenfor et kort tidsrum (fx to timer) spiser væsentligt mere, end hvad der er normalt. 

Samtidig skal du opleve kontroltab - det vil sige, at du ikke kan kontrollere, hvor meget du spiser. 

Tvangsoverspisningerne skal have stået på mindst en gang om ugen i mindst tre måneder, og tilstanden skal opleves som stressende og belastende.

Alvorsgraden sættes efter hyppigheden af overspisninger om ugen:

 • Let: 1-3 overspisningsepisoder om ugen
 • Moderat: 4-7 overspisningsepisoder om ugen
 • Alvorligt: 8-13 overspisningsepisoder om ugen 
 • Ekstrem: 14 eller flere overspisningsepisoder om ugen

Episoderne med tvangsspisning skal være forbundet med tre eller flere følgende symptomer:

 • Du spiser hurtigere end normalt
 • Du spiser, til du er ubehagelig mæt
 • Du spiser store mængder mad, selvom du ikke er sulten
 • Du spiser alene, fordi du er flov over, hvor meget du spiser
 • Du føler væmmelse, depression eller skyld efter en overspisning

Kan BED behandles over internettet?

Det internetbaserede tilbud gør det muligt at få psykologisk behandling fra eget hjem med skriftlig støtte fra en psykolog. Det vil sige, at du ikke skal møde op til behandling i en klinik, men arbejder med programmet hjemmefra. Så kan du selv vælge, hvornår det passer dig bedst at arbejde med din BED.

Forskning fra udlandet viser god effekt ved denne type behandling, og vi undersøger løbende, om vi kan forbedre vores eget tilbud, så mennesker med BED får den bedst mulige hjælp. 

Hvad består behandlingen af?

Behandlingen består af et 12 ugers online program baseret på kognitiv adfærdsterapi. 
En gang om ugen er der skriftlig kontakt til en psykolog, som følger dit forløb og støtter dig i at løse opgaverne i programmet.

Behandlingsprogrammet indeholder følgende:

 • Viden om spiseforstyrrelser og overspisninger.
 • Ugentlige målinger af din spisning, trang til mad, kontrol over maden samt humør.
 • Du skal undersøge dine egne spisemønstre, og de tanker og følelser, der er knyttet til spisningen.
 • Du skal arbejde med at skabe ændringer, der kan reducere eller stoppe dine overspisningsanfald.
 • Du får støtte til at udvikle nye strategier til at håndtere pres, usikkerhed, angst eller tristhed.
 • Du får hjælp til at forebygge tilbagefald.

Hvem kan få behandlingen?

Internetbehandlingen kan søges af borgere bosat i Region Syddanmark og er et gratis tilbud.

Du skal være fyldt 18 år og have BED i let, moderat eller svær grad dvs. 1-13 overspisninger om ugen. Hvis du har 14 eller flere overspisninger om ugen, har du ekstrem BED, og så skal du søge anden behandling.

Du må gerne have lettere former for angst eller depression, men ikke svære psykiske lidelser som misbrug eller psykotiske tilstande.

Du skal arbejde fra din egen computer eller tablet, og du skal have adgang til internettet.

Du skal have Nem-id, da du kun kan søge om behandling med dit Nem-id.

Du skal have E-boks, da al vores kommunikation foregår via E-boks. Af hensyn til beskyttelse af dine personoplysninger er det ikke muligt at få svar fra os via almindelig mail.

Endelig skal du være indstillet på at besvare en række spørgeskemaer før, under og efter din behandling, så vi kan forske i behandlingens effekt.

Hvordan får du adgang til behandlingen?

Når du søger om behandling, skal du først udfylde et online spørgeskema, der automatisk screener dig for BED. Det tager ca. 5 minutter at besvare dette spørgeskema, og du får med det samme svar på, om du kan fortsætte din ansøgning om behandling eller anbefales en anden løsning.

Opfylder du kriterierne for let, moderat eller svær BED, bliver du ledt videre til et udvidet spørgeskema, hvor du skal svare på en række spørgsmål om  dit forhold til mad, krop og vægt, depression, livskvalitet, højde, vægt og din motivation for at søge behandling.

Hvis vi vurderer, at vores behandlingstilbud passer til dig, vil du inden for 30 dage modtage et link og password, så du kan starte din behandling i det digitale program.

Hvis du vil søge om BED-behandling, skal du klikke på linket herunder, der fører dig videre til spørgeskemaet. Linket er kun åbent i korte perioder, og du kan på denne side holde øje med, hvornår vi åbner igen.

Søg om behandling ved Center for Digital Psykiatri

Behandling af oplysninger til brug for BED-behandling

Når du søger om behandling i Center for Digital Psykiatri, udfylder du et spørgeskema, hvor du skal indtaste almindelige personoplysninger herunder kontaktoplysninger, baggrundsoplysninger samt følsomme persondata såsom helbredsoplysninger og symptomer på tvangsoverspisning. Der vil også være spørgsmål i løbet af selve behandlingen, som vi beder dig svare på inde i programmet, som hedder Minddistrict.

Alle oplysninger og data fra programmet bliver behandlet fortroligt. Der vil blive ført en patientjournal, der ligeledes er fortrolig. Du har adgang til din journal via sundhed.dk.

De oplysninger, du giver om dit helbred og andre private forhold, vil kun blive behandlet af fagpersoner, som alle er omfattet af tavshedspligt. Vi opbevarer dine oplysninger efter gældende lovgivning. Der er indgået databehandleraftale med databehandleren, og Region Syddanmark som dataansvarlig behandler.

Du kan læse om dine rettigheder, eksempelvis hvordan vi behandler dine oplysninger, og hvordan du får oplysningerne slettet i Region Syddanmarks persondatapolitik.

Alle data vil blive slettet automatisk fra vores administrative patientbehandlingssystem efter 10 år.

Hvad gør du, hvis behandlingstilbuddet ikke passer til dig?

Der kan være forhold, der gør, at internetbaseret behandling af BED ikke er det bedste behandlingstilbud til dig. Det kan skyldes sværhedsgraden af din BED, øvrige psykiske problemer eller et ønske om at møde fysisk frem til behandling. I disse situationer vil vi anbefale dig at søge andre behandlingstilbud for BED eller kontakte din egen læge.

På Klinik for BED, Odense Universitetshospital kan du søge gruppebehandling ved let til moderat BED.

Kontakt

Mia Lichtenstein

Forskningsleder, Professor i Digital Psykiatri


24 79 79 43 Læs mere om Mia Beck Lichtenstein på SDU´s hjemmeside
APPFWU01V