Skip til primært indhold

Nyt samlet behandlingstilbud til patienter med samtidig brug af rusmidler

Fra den 1. september overtager Psykiatrien i Region Syddanmark i lighed med psykiatrierne i landets andre regioner ansvaret for behandlingen af patienter med en psykisk lidelse og en samtidig rusmiddelproblematik -også omtalt som patienter med dobbeltdiagnoser.

Regionerne har allerede i dag ansvaret for rusmiddelbehandlingen af indlagte patienter, herunder også patienter indlagt på en psykiatrisk afdeling. Det nye er, at ansvaret ifølge lovgivningen pr. 1. september 2024 også er gældende for patienter i ambulant psykiatrisk behandling.

Den nye organisering skal sikre en mere sammenhængende behandling for denne patientgruppe.

Psykiatrien starter med at tilbyde integreret behandling til patienter, der allerede er i behandling for deres psykiske sygdom, men som også har en rusmiddelproblematik, de ikke modtager behandling for.

Et system

Tidligere kunne patienter med samtidig forbrug af rusmidler komme i klemme mellem den regionale psykiatri og den kommunale rusmiddelbehandling, da de skulle navigere mellem to behandlingssystemer. Med det nye tilbud er behandlingen nu samlet i regionerne, og patienter kan få samtidig behandling på samme lokation af de samme behandlere.

Forud for implementeringen har Region Syddanmark været i tæt dialog med patienter, pårørende, klinikere og kommunale repræsentanter for at udarbejde en forløbsbeskrivelse baseret på national og international viden samt erfaring fra regionernes nuværende arbejde på området.

Det nye dobbeltdiagnosetilbud er baseret på en faglig visitationsretningslinje udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen med input fra en bredt sammensat faglig arbejdsgruppe og ekspertvurdering af målgruppen.

Regionerne får samlet set tildelt 323 millioner kroner til at etablere det nye dobbeltdiagnosetilbud samt yderligere 108 millioner kroner til at dække merudgifterne ved omlægningen af de særlige pladser. Samtidig frigøres 61 millioner kroner i kommunerne som følge af omlægningen.

Det anslås, at omkring 9.200 personer udgør målgruppen for dobbeltdiagnosetilbuddet, men det reelle tal kan ifølge VIVE være betydeligt højere.

Behandling integreres i det eksisterende tilbud

I Region Syddanmark integreres det regionale integrerede dobbeltdiagnosetilbud i nuværende teams i de ambulante afdelinger – i Region Syddanmark kaldet lokalpsykiatrier, som ligger følgende 13 steder i regionen: Svendborg, Odense, Middelfart, Fredericia, Kolding, Vejle, Brørup, Varde, Esbjerg, Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa.

Forankringen af tilbuddet følger principperne om nærhed og tilgængelighed beskrevet i den faglige visitationsretningslinje fra Sundhedsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen med rådgivning fra en bredt sammensat, faglig arbejdsgruppe.

For så vidt angår behandling under indlæggelse, fortsætter den nuværende organisering med døgnbehandling på de seks nuværende matrikler, hvor der er sengeafdelinger: Svendborg, Odense, Middelfart, Vejle, Aabenraa og Esbjerg.

Region Syddanmark vil følge indfasningen af det regionale integrerede dobbeltdiagnosetilbud tæt.

Da der er tale om et nyt behandlingstilbud og en ny organisering i de ambulante afdelinger forventes det, at der løbende vil være et behov for og fokus på læring, tilpasning, kvalitetsudvikling mv. i tæt samarbejde med patienter, pårørende, samarbejdspartnere m.fl.

Region Syddanmark vil desuden have øje for patientgennemstrømningen i det integrerede dobbeltdiagnosetilbud og sammenholde det med den udmøntede økonomi i aftaleteksten.

APPFWU01V