Skip til primært indhold

Årsrapport for Psykiatrisk Forskning er ude nu

Hvordan påvirker skærmtid børn med ADHD? Kan man helt undgå tvang i psykiatrien? Det er nogle af de spørgsmål, som forskning i Psykiatrien i Region Syddanmark berører.

Årsrapporten for Psykiatrisk Forskning

Download den nye årsrapport, som blandt andet indeholder fem artikler om forskningsprojekter, som er med til at forbedre behandlingen for patienter og pårørende i psykiatrien. Derudover er der også en oversigt over igangværende forskningsprojekter og en status på forskningsproduktionen.

Påvirker skærm vores børn?

I årsrapporten kan man eksempelvis læse om Aida Bikic’ forskningsprojekter om børn og unges skærmforbrug. Mange familier kan nok nikke genkendende til, at tablets, smartphones og fjernsyn fylder meget i hverdagen. For børn med ADHD kan det være ekstra svært at tage øjnene fra skærmen. I to forskningsprojekter forsøger forsker Aida Bikic at blive klogere på, hvordan skærmen påvirker børn, og hvad familier kan gøre for at hjælpe børnene til en bedre hverdag med ADHD. Læs om projekterne på side 6 i årsrapporten.

Kan vi helt undgå brugen af tvang? 

På trods af mange forsøg på at minimere anvendelsen af tvang i psykiatrien, så kan det stadig være en del af psykiatrisk behandling. Europarådet har nu meldt ud, at medlemslandene helt skal afskaffe tvang. Er det overhovedet realistisk? Det undersøger professor Søren Fryd Birkeland. Læs artiklen om projektet på side 12 i årsrapporten.

Nyt projekt hjælper patienter med at kvitte smøgerne

For patienter med en psykiatrisk diagnose kan det være ekstra svært at stoppe med at ryge. Men et nyt projekt, hvor Psykiatrien i Region Syddanmark samarbejder med Vejle Kommune, har vist positive resultater. Læs blandt andet om Sarah Jensens erfaringer, som før rygestopkurset røg 20 cigaretter om dagen. Slå op på side 18 i årsrapporten.

Hent Årsrapporten for Psykiatrisk Forskning 2022 her

APPFWU01V